Ecopad Dongen

| Lobke Timmermans

kijk je ogen uit!

Een Ecologische Verbindingszone (EVZ) waar je kunt wandelen, fietsen en spelen. Dat is het ecopad in Dongen. Een Ecologische Verbindingszone is een verbinding tussen verschillende natuurgebieden. Door de aanleg van planten en struiken, bloemrijke vegetatie en brede oevers in de EVZ ontstaat een natuurlijke verbinding die gebruikt wordt als leef- en trekgebied voor dieren en planten. De verruiming van de beekbedding geeft daarnaast ruimte voor waterberging. De provincie Noord-Brabant heeft in haar Waterhuishoudingsplan een EVZ ingepland die het gebied de Biesbosch verbindt met het Brabantse achterland. De EVZ in Dongen is hier onderdeel van.

Wandelen en fietsen lang het Ecopad
Naast dat het goed is voor flora en fauna, maakt het ook een heerlijk gebied om te wandelen en fietsen. In de EVZ zijn ook wandel- en fietspaden aangelegd. Het fietspad sluit aan op een natuurlijke fietsroute langs het riviertje de Donge. De Ecologische Verbindingszone loopt van knooppunt 14 tot en met knooppunt 15. Het pad is ideaal te gebruiken om van Dongen naar ’s Gravenmoer te lopen maar je kunt er ook een mooie wandeling van maken door terug te lopen via Klein-Dongen of Vaart. Door dit te combineren, wandel je ook langs de dijkjes die eeuwenlang de grens tussen het Graafschap Holland en het Hertogdom Brabant gevormd hebben. Om deze oude grens weer zichtbaar te maken staan er eikenhouten grenspalen, met daarop het wapen van Holland en Brabant.

Flora & Fauna
Het Ecopad is het leefgebied van verschillende diertjes. Als je dan ook goed oplet tijdens je wandeling kun je deze diertjes tegenkomen. Zo zijn er verschillende salamanders, vlinders en libellen te vinden. Voor de oplettende wandelaar is het zelfs mogelijk om een wezel of hermelijn te spotten.

Voor wie nog niet is uitgewandeld is, zijn er genoeg andere routes te lopen in de gemeente Dongen, die aansluiten op het ecopad. Zo is ’s Gravenmoer een prachtig dorpje. 's Gravenmoer staat bekend als het 'Giethoorn van het zuiden'. De pittoreske Vaartweg, met het water, de bruggetjes en de boerderijen doen deze naam eer aan.

Daarnaast kun je in de regio De Langstraat ook genoeg wandelen en fietsen. Langs de routes vind je de nodige tussenstops om even te rusten, zoals een picknickplek of horecagelegenheid. Voor een overzicht van alle routemogelijkheden in en in de omgeving van Dongen neem je hier een kijkje.

Wil je eens wandelen langs het ecopad in Dongen? Dat kan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.