Parel van De Langstraat: De Looierij Dongen

| Claire Jehoel

een goed verhaal en eyeopener

Vandaag ging mijn reis naar Dongen, naar de Looierij. Aangezien Rinus Krijnen, voorzitter van de Stichting Museum De Looierij, nog even in gesprek was kreeg ik van Ellie Oerlemans alvast een versnelde rondleiding door het museum. Dat was voor mij wel even een leermomentje hoor!

Van elektriciteitsmuseum naar een looierij
Het museum is ontstaan vanuit de heemkundekring, die op zoek was naar een tentoonstellingsruimte. Voor lange tijd is De Looierij voornamelijk een elektriciteitsmuseum geweest. In 2009 is er een switch gemaakt. Met behulp van de crisismanager is er hard aan getrokken en uiteindelijk heeft de originele bestemming van het gebouw ervoor gezorgd dat er nu zo’n prachtig museum staat. Tussen de vijftig en zestig vrijwilligers zetten zich in voor het museum. Ieder heeft zo zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Van rondleidingen verzorgen, gasten ontvangen tijdens de museumdiensten, technische dienst, tentoonstellingen gereed maken, depot beheer; te veel om op te noemen.

Echte verenigingsmensen
Als het gaat over het beleid dan kom je terecht bij zowel Rinus als Ellie. Beiden komen uit Dongen en kennen elkaar al heel lang. ”Wij vullen elkaar enorm goed aan” vertelt Ellie. “Samen hebben we een volledig plaatje van De Looierij”. Waar Rinus zich meer extern focust, is Ellie meer te vinden in De Looierij zelf. Beide zijn ze van jongs af aan verenigingsmensen. Het sprak ze aan iets te doen voor de gemeenschap en wilde graag samenwerken met anderen. Zo hebben ze leren aanpakken, breed kijken en open staan voor nieuwe dingen. Een link met looien zelf hebben ze niet, maar de binding met de looierij wel! 

Een goed verhaal en eyeopener
Op het eerste oog had ik niet door dat het museum van binnen zó groot is. Tijdens de rondleiding kwam ik hier pas achter. De Looierij kent drie grote ruimtes. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen, want zoals Ellie terecht aangeeft: ”We hebben een goed verhaal, en vaak is het nog een eyeopener ook”. En inderdaad, dat was het!

Op de begane grond lopen we door het Nathuis. Hier worden de voorbereidingen gedaan om te kunnen looien. Ik sta er versteld van hoeveel werk achter leerlooien zit. “Niets wordt weggegooid!” vertellen Rinus en Ellie me. En als je het verhaal achter de druivensuiker wil weten, ze vertellen het je maar al te graag zelf.

Op de eerste verdieping kom je bij de Touwerij waar ik zie hoe de afwerking van leer wordt gerealiseerd. Van het verhaal achter het “oude” gemaakte leer, tot hoe leer momenteel wordt gemaakt met verschillende printjes.

We lopen helemaal naar boven. Hier wordt er aan de ene zijde op de Pantoffelzolder teruggekeken naar hoe Dongen ontstaan is, aan de andere kant is de Droogzolder. De huiden worden gedroogd door de openslaande houten luiken open te klappen. Typerend voor een looierij, maar dat wist ik nog niet. Je begrijpt dat ik de weg terug in de auto, door alle dorpjes heen, de huizen eens goed heb bekeken om meer looierijen te ontdekken.

Daarnaast kun je kijken naar de gratis wisseltentoonstelling, een workshop boeken of gezellig een kopje koffie drinken. Ik zou het wel weten: gaan!  

Meer weten over De Looierij? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.