Parel van De Langstraat: D'n Heerd Dongen

| Inge Sprangers

dit zijn de billen die we willen

Zelden heb ik iemand met zo’n passie horen vertellen over haar bedrijf. Monique Jansen straalt als ze haar boerderij(winkel) laat zien. En terecht, want wat zij heeft neergezet bewijst dat dierenwelzijn en een lekker stukje vlees goed samen kunnen gaan.

Uit de hand gelopen hobby
Twaalf jaar geleden kwamen Monique en haar man Kees in de Eindsestraat in Dongen wonen. Kees heeft een drukke baan bij familiebedrijf Gebroeders Jansen en Monique werkte als accountmanager bij een bank. Beiden hebben een agrarische achtergrond, dus al snel begon het te kriebelen en kwamen de eerste uitgemolken melkkoeien er hobbymatig bij. Sindsdien is er veel veranderd. Er lopen inmiddels drie kinderen en maar liefst 89 koeien rond en Monique richt zich volledig op het boerenbedrijf. Melken gebeurt nagenoeg niet meer, want ze zijn volledig overgestapt op vleesvee. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een professioneel bedrijf.

Van kalf tot koe
De afgelopen jaren hebben Monique en Kees veel tijd en aandacht besteed aan het perfectioneren van het ras Belgisch Witblauw. Ze hebben hun eigen fokprogramma, werken daarbij met gesekst sperma en de koeien die daar nu uit voortkomen zijn echte toppers. Dat zie je en dat proef je. Ook bij runderen is het zo dat de dames het lekkerst zijn en dat maakt dat er slechts drie stieren rondlopen.

Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel bij Monique. Drachtige koeien grazen op dertig hectare land van Natuurmonumenten in Loon op Zand. De andere koeien vertoeven aan de Eindsestraat. In een open stal staan de dames er goed bij; er is nooit tocht en ze liggen op een warm bed van stro. De ronde stal is ingericht in verschillende compartimenten, zodat Monique er zelfstandig en veilig de dieren kan verzorgen. En dat moet ook wel, want een koe kan zomaar negenhonderd kilo wegen. Maar daar blijft het niet bij. Iedere dag laat Monique haar dames grazen in de nabijgelegen weilanden. Zo blijven de koeien in beweging en houdt ze feeling met de dieren. Hoewel alle dames een speciaal plekje in haar hart hebben, springt er één uit. Dat is Maan 9921. Zij is geboren tijdens supermaan!

Dit zijn de billen die we willen
Vol trots laat Monique haar dames zien: “Kijk, dit zijn de billen die we willen! Rond en gespierd, daar komt de lekkerste biefstuk vandaan. En die koe daar, die brengt bijvoorbeeld weer voornamelijk stoofvlees of gehakt”. Nadat de dames vier jaar hebben genoten op de boerderij gaan ze naar de slachterij. Een week later komt het gesneden vlees terug en maakt Monique het klaar voor de verkoop in haar boerderijwinkel. Heel wat mensen weten de weg naar D’n Heerd te vinden en komen wekelijks terug om daar lekker kwaliteitsvlees te halen. En om even te buurten met Monique, want zij neemt uitgebreid de tijd voor een praatje met haar klanten. Absolute topper is de Heerd-burger. En ik kan je uit eigen ervaring vertellen, dat burgertje is om van te smullen!

Meer weten over boerderijwinkel D’n Heerd? Klik dan hier! Vanaf 2021 zullen er, als de coronamaatregelen dat toelaten, ook excursies worden georganiseerd.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.