Parel van De Langstraat: Opener Dongen

| Inge Sprangers

van melkput tot bierbrouwerij

Op maandag op visite bij Frank Wouters van Opener om te praten over bier, onder het genot van mijn favoriete drankje. Mijn week begint goed! Aan het Veepad runt Frank samen met zijn vrouw Marloes, compagnon Rob en assistent-bedrijfsleider Teun een prachtig bedrijf.

Van melkput tot bierbrouwerij
Wanneer zich in 2012 de mogelijkheid aandient om het boerenbedrijf van de ouders van Marloes over te nemen, ziet Frank het al voor zich. Het stel heeft geen ambitie om door te gaan met koeien melken en het opfokken van vleeskalveren. Frank ziet andere mogelijkheden, waarbij hij zich vol overgave kan storten op zijn hobby’s: sport en bier! Het stel besluit hier werk van te maken en in 2017 zijn de vergunningen rond voor het brouwen van bier, het verzorgen van proeverijen en het aanbieden van recreatieve activiteiten aan het Veepad. De koeienstal wordt totaal verbouwd tot brouwerij, proeflokaal en winkel. In de melkput, waar vroeger de koeien gemolken werden, staan nu grote ketels waarin de lekkerste biertjes worden gebrouwen. Die levert Opener aan diverse horecagelegenheden en inmiddels zo’n dertig slijterijen en streekwinkels in Brabant. En uiteraard ook in de gloednieuwe Opener-winkel, waar de leukste pakketten en combinaties te koop zijn.

Bierkenner
Speciaalbier is helemaal in. Er zijn in Nederland ruim 750 brouwerijen. Frank liep in deze trend voorop. In 2011 volgde hij al een opleiding aan StiBON, Stichting Bieropleidingen Nederland. Daarna deed hij een opleiding tot biersommelier en sindsdien brengt hij ook zijn bierkennis over aan winkelmedewerkers van supermarkten. Hij begon op kleine schaal met het maken van bier. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een mooie lijn van diverse biertjes, met namen als TripleX, Quad Fundum, Simply Blonde en Jackhammer. Er staan op het moment elf verschillende biertjes op het menu, waarvan enkele tijdelijke die voor speciale gelegenheden zijn gebrouwen. Hoewel Frank graag Opener-bier drinkt, bewijst de app Untappd dat hij ook heel regelmatig uitstapjes maakt. Het liefst drinkt hij een Troubadour Magna, een IPA. ”Maar”, zegt Frank, “wat je drinkt hangt echt af van je stemming, het seizoen, de plaats en tijd en je ervaring; sommige biertjes leer je waarderen.”

Bierbeleving
Het hoofdproduct van Opener is niet drank an sich, maar de hele beleving eromheen. Daar blinkt Opener echt in uit en dat komt ook letterlijk terug in de naam. Opener is open over bier. Ze organiseren diverse biergerelateerde workshops, rondleidingen, bierbecues, maar ook sportieve activiteiten (zoals Highland Games) en vergaderarrangementen. Na verrichte inspanning volgt als beloning een goed glas bier. Bijzonder is dat veel ingrediënten van het eigen land komen. Zo verwerkt Frank hop en gerst van de eigen velden tijdens het brouwproces. Ook weet Frank op verzoek biertjes te brouwen waarin bijvoorbeeld misvormde aardappelen van een aardappelgroothandel worden verwerkt of oud brood van een hotel. Zo gaat hij voedselverspilling tegen.

Zelf proeven
Iedere zaterdag kun je aan het Veepad terecht in de Opener-winkel. Ideaal om hier je december-cadeautjes te scoren. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten kun je hier ook je favoriete biertjes proeven in het proeflokaal. En tot die tijd kun je meedoen aan de online bierproeverijen die Opener organiseert in samenwerking met Café Gasterij Den Hamse Bok in Dongen. En dat is echt een aanrader, weet ik uit eigen ervaring te vertellen. Op 18 december staat de volgende gepland!

Meer weten over Opener? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.