Bijzonder jaar voor Loon op Zand als Wandelgemeente 2021

| Samantha Pellis

met trots kijken we terug

Wat was 2021 een bijzonder jaar voor de gemeente Loon op Zand! Dankzij de stemmen van iedereen die onze gemeente een warm hart toedraagt werd Loon op Zand verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2021.  We kijken met veel trots terug op een jaar vol bijzondere routes, spannende avonturen en mooie landschappen.

Waar kun je een mooiere wandeling maken dan in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen? In het Hart van Brabant vind je enorme zandvlaktes, bossen, waterpartijen en heidevelden. De wind heeft vrij spel in de Brabantse Sahara en zorgt er zo voor dat het landschap steeds verandert. Dwars door De Loonse en Drunense Duinen loopt een wandelroute van ruim 16 kilometer lang die je al het moois laat zien van dit bijzondere natuurgebied. Verwonder je over de ondergestoven bomen en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de duintoppen.

In Loon op Zand is zo veel bijzonders te beleven. Er is een fijnmazig wandelknooppuntennetwerk uitgezet van maar liefst honderdtwintig kilometer lang; goed voor vele kilometers wandelplezier. Het overgrote deel van het knooppuntennetwerk loopt over onverharde paden. Langs de routes vind je de nodige tussenstops om even te rusten, zoals een picknickplek of horecagelegenheid. Dus trek je waterdichte laarzen aan, en ga wandelen over de modderige bospaden van De Brand. Of speur samen met de kinderen naar keien in het Loonse Land. Wandel eens door Landgoed Plantloon, waar de wandelpaden lang en uitgestrekt zijn en de lanen worden geflankeerd door statige loofbomen die op keurige afstand van elkaar in het gelid staan. 

Ben je toe aan een avontuur? Of wil je graag meer weten over de route die je bewandelt? De izi.TRAVEL-app wijst je de weg naar bijzondere plekken en vertelt het verhaal over het gebied waar je je bevindt. 

Verdiep je in de prachtige natuur
Natuurmonumenten is de trotse beheerder van de verschillende natuurgebieden in Loon op Zand. Benieuwd naar al het werk achter dat mooie plaatje? Enthousiaste IVN-duingidsen nodigen je van harte uit om samen met hen dit gebied te komen ontdekken. En ga samen op zoek naar de herder die met zijn schaapskudde door het gebied zwerft!

De toekomst
Samen met Natuurmonumenten zorgt de Gemeente Loon op Zand dat iedereen kan blijven genieten van de bijzondere natuur die de gemeente Loon op Zand te bieden heeft. En we ontwikkelen nieuwe routes. Binnenkort wandel je door 3000 jaar geschiedenis van Loon op Zand. Of ga je op pad in Landschapspark Pauwels waar natuur, landbouw, recreatie, water en cultuurhistorie samenkomen.

Ook in 2022 wordt er weer een gemeente uitgeroepen tot de mooiste wandelgemeente van Nederland. Meerssen, Rhenen en Lockem gaan de spannende strijd met elkaar aan. We wensen de drie finalisten veel succes!

Wandel door De Langstraat 
Ook in de regio van De Langstraat is zoveel moois te ontdekken! Heb je wel eens over een voormalige spoorlijn gewandeld? Op het talud tussen Raamsdonk en ’s Hertogenbosch ligt het kilometerslange Halve Zolenpad. Tussen Vlijmen en 's-Hertogenbosch gaat het oude tracé door natuurgebied De Moerputten. Via een spoorbrug van honderden meters lang en een houten vlonderpad word je door het laagveenmoeras geleid. Een spectaculaire manier om het gebied te beleven.

Een overzicht van alle routemogelijkheden in en in de omgeving van Loon op Zand? Kijk dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.