Heerlijk wandelen in De Brand

| Samantha Pellis

een bijzonder stukje natuur

Dat Wandelgemeente Loon op Zand veel bijzondere natuurgebieden telt, is inmiddels geen verrassing meer. Ten zuiden van De Loonse en Drunense Duinen ligt De Brand. Een bijzonder stukje natuur dat in alles anders is dan de welbekende Duinen.

In De Brand vind je geen droog stuifzand en uitgestrekte vergezichten. Maar wel modderige bospaden, natte weilanden en zompige moerassen. Vergeet vooral niet om een paar waterdichte schoenen aan te trekken! De Brand maakt deel uit van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en ligt op een lagergelegen vlakte tussen de eigenlijke duinen en de dorpen Udenhout en Biezenmortel. Het is hier heerlijk wandelen. Je loopt hier over smalle, glibberige bospaden dwars door de ruige begroeiing. Het gebied wordt ook doorkruist door hoger gelegen, lange, rechte lanen. Deze lanen zijn een overblijfsel uit de vroege middeleeuwen, toen men startte met het ontginnen van het laagveenmoeras. Aan de turf die hierbij ontstond heeft het gebied ook zijn naam te danken. 

Bijzondere Flora en Fauna
Verantwoord natuurbeheer draagt bij aan het herstel van dit natuurgebied. Door aanpassingen in de aan- en afwatering van de Zandleij in 2019 kwam een einde aan de verdroging. Omdat ‘kwel’ (grondwater) niet langer wordt weggevangen, kan het weer naar boven komen en het gebied vernatten. Dit unieke leefklimaat zorgt voor de perfecte leefomgeving voor bijzondere dieren. In De Brand vind je vele soorten amfibieën, bijvoorbeeld de boomkikker, de kleine groene kikker en de zeldzame kamsalamander. Ook leeft de zeldzame medicinale bloedzuiger in de moerassen. In het najaar verschijnen overal paddenstoelen, er leven ruim 450 soorten waarvan er aantal erg zeldzaam zijn. Zo kun je ook zomaar inktviszwammen zien staan langs de bosranden! Bijzondere moerasplanten zoals waterdrieblad, moerasvaren en moerasviool groeien welig in De Brand.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.