Zo ontdek je het leerlooierij verleden van De Langstraat

| Laura van der Wal, Honeyguide

vijf belevenissen om dit Brabants cultureel erfgoed te ontdekken

Ik ben gek op bijzondere plekken in Nederland. De Langstraat, het gebied in Brabant bij Dongen, Waalwijk, Loon op Zand en Heusden, heeft wat mij betreft alle ingrediënten voor een bijzonder dagje weg. Wanneer je graag door pittoreske dorpjes slentert en uitgestrekte natuurgebieden bezoekt, zit je hier goed. Maar wat De Langstraat heel uniek maakt is de geschiedenis als bloeiend looierij gebied, die nog altijd goed voel- en zichtbaar is. 

Hoe het leerlooien ooit begon
Vroeger, in het begin van de 19e eeuw, is De Langstraat uitgegroeid tot hét centrum van de schoen- en leerindustrie. De winters waren streng en de boeren in de regio moesten op zoek naar een andere inkomstenbron om hun gezin te onderhouden in deze barre tijden. Zo kwam het dat leerlooien een populaire ambacht werd in de streek. De Langstraat bleek de ideale plek voor leerlooiers en schoenmakers, alles wat je nodig hebt om leer te looien is aanwezig. Koeien, stromend water uit de omliggende rivieren en boomschors van de vele eikenbomen. Inmiddels is de schoen- en leerindustrie voor het grootste deel gemoderniseerd, maar de pareltjes uit dit invloedrijke verleden zijn nog altijd te vinden in de streek. Op deze vijf plekken in De Langstraat kun je tijden van weleer herleven. Ik kom er dan ook graag. 

1. Monumentale panden in De Hooisteeg
De Hooisteeg in Waalwijk neemt je mee terug in de tijd. De monumentale panden werden in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van rijke schoenfabrikanten en dienden als arbeiderswoningen voor de schoenmakers en hun gezinnen. Vandaag de dag ben ik graag te vinden in dit mooie stukje Waalwijk. Een aantal jaar geleden zijn alle panden namelijk gerenoveerd en zijn hier ateliers gevestigd, waar je verschillende kunstenaars aan het werk kunt zien en hun exposities kunt bezoeken. 

2 .Wandelen over de Moerputtenbrug 
Deze brug werd in 1890 geopend als onderdeel van de Langstraatspoorlijn tussen ‘s-Hertogenbosch en Lage Zwaluwe. Tegenwoordig rijden er geen treinen meer over de brug en loopt er een pad over de oude spoorlijn. Een wandeling op de Moerputtenbrug is een unieke ervaring en behoort tot mijn favorieten. Deze 600 meter lange, industriële brug wordt ondersteund door 35 gemetselde pilaren en is een echte eyecatcher. De kans is dan ook vrij groot dat je wel eens een foto van de brug voorbij hebt zien komen. 

3. Museum de Looierij
In dit leerlooierij complex in Dongen vind je Museum de Looierij. Een echte aanrader wanneer je iets over het verleden van De Langstraat te weten wilt komen. In dit museum waan je je in het leven van de vroegere gemeenschap van leerlooiers. De zogeheten Pantoffelzolder is het toneel voor de vaste expositie ‘Dongen van nul tot nu’ en in ‘t Nieuwe Nathuis zijn wisselende exposities te vinden.

4. Loop de Wet Blue Route in Waalwijk
Overdag zie je er niets van, maar ‘s avonds verandert Waalwijk. De stad kleurt lichtblauw, de kleur die inslaat bij het looien van leer. Door middel van permanente lichtprojecties op de gebouwen in de stad, worden de herinneringen aan het schoen- en leerverleden van Waalwijk zichtbaar gemaakt. Een unieke wandelroute dus, die je zelf kunt ondernemen of samen met een gids. De route laat je heel het centrum van Waalwijk zien en vertelt verschillende verhalen en ervaringen over het leerlooierij verleden. Kortom, een heerlijke avondwandeling met een educatief tintje.

5. Fiets het Halve zolenpad
Het Halve zolenpad, de naam alleen al maakt me nieuwsgierig. Het is een verwijzing naar het verleden van De Langstraat en blijkt een ironisch bedoelde bijnaam voor de inwoners van de regio. Het Halve Zolenpad ligt op de voormalige Halve Zolen spoorlijn die Geertruidenberg en Drunen ooit met elkaar verbond. Het 20 kilometer lange fietspad leidt je langs vijf bijzondere kunstwerken, animatiefilms en verschillende gedichten. Allemaal in het teken van het looierij verleden. 

De Langstraat is een bijzonder stukje Nederland met een rijk verleden waar nog veel bijzonders over te vinden is. Daarbij blijft cultureel erfgoed in eigen land ontdekken altijd fascinerend, toch? Veel plezier! 

Liefs, 

Laura 

Gastblogger Honeyguide

Over Honeyguide
Dit gastblog is geschreven door Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. Op Heyhoneyguide.com brengen honeyguides zoals Laura deze plekken en belevenissen onder de aandacht. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Heyhoneyguide.com voor tips van honeyguides over hun favoriete slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land. Weet jij altijd alle unieke plekken te vinden, van de gebaande paden? Deel jouw tips en word zelf ook een honeyguide.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.