Parel van De Langstraat: De Annahoeve De Moer

| Claire Jehoel

“Planet Proof Melk”

Rijdend naar De Moer, naar De Annahoeve, moet ik niet vergeten mijn ogen op de weg te houden. Mijn ogen dwalen af. Wat is het toch een prachtige omgeving! Als ik door park Huis ter Heide rijd, stop ik toch even de auto; wie weet zie ik nog een Schotse Hooglanders! Maar nee, jammer. Snel door, want Paul en Ingrid en natuurlijk de koeien wachten op mij!

Een blik terug, nou ja, terug … 
Na een hartelijk welkom raken Ingrid en ik in gesprek. Ingrid komt uit het onderwijs. Helaas bleek de combinatie van een boerderij, een gezin en een baan in het onderwijs niet te combineren. “Toen ik gestopt was met het onderwijs, had ik al wel zoiets van: ik wil niet alleen met koeien aan de slag, ik wil ook wel iets voor mezelf.”

Ingrid is graag onder de mensen. In eerste instantie dachten ze aan een camping. In de omgeving zijn al vrij veel campings, dus besloten ze te zorgen voor het eten van de mensen op de camping. Zo is het idee van het winkeltje geboren. Helemaal weg uit het onderwijs is Ingrid niet. Sinds een maand is Ingrid klassenboer. Via een organisatie promoten ze de boerderij bij scholen in de omgeving van Tilburg. De klassen kunnen dan een bezoek brengen aan de boerderij. “Maximaal 1 keer in de week”, geeft Ingrid aan, want zoals je verderop zal lezen zit Ingrid niet stil. In het voorjaar wordt ze zelfs bijna iedere week weer even juf!

Trots!
Ingrid en Paul doen allebei hun eigen ding. Paul is dol op zijn koeien en kent ze door en door! Hij herkent de koe aan haar uiers en weet daarbij te vertellen wat de eigenschappen van de koe zijn.
Ingrid is veel bezig met de boerderijwinkel, waar ze hun eigen vlees en verse streekproducten verkopen. Het jongvee kijkt vanuit de stallen door het raam mee of alles wel goed gaat.

Naast de boerderijwinkel geeft Ingrid de kalfjes te drinken, stuurt ze de vrijwilligers aan bij de groentetuin, geeft ze rondleidingen en zoals al aangegeven is ze klassenboer. Hun kinderen hebben momenteel nog weinig interesse, en helpen alleen als dat nodig is.
De Annahoeve behoort tot de groep Duinboeren, waar Ingrid vol trots een certificaat van laat zien. Daarnaast geeft ze aan misschien nog wel trotser te zijn, dat ze sinds begin oktober “Planet Proof Melk” mogen leveren. Om dit te kunnen leveren, moeten ze aan heel veel strenge eisen voldoen zoals dierwelzijn, duurzaamheid, biodiversiteit en klimaat. Zeker iets om dus trots op te mogen zijn. Dus zie je op je pak melk van Friesland Campina het Planet Proof-logo staan, weet dan dat het van de koeien van de Annahoeve kan komen!

Say cheese… nog even op de foto!
We maken nog snel even een rondje over de boerderij en dwars door de koeienvlaaien in de wei. De koeien staan zoveel mogelijk buiten. Toch is “Het Koeienweidefeest” wel iets om naar uit te kijken”, zo vertelt Ingrid. In het begin van het voorjaar rennen alle koeien de weide op en genieten ze van het verse gras en de eerste zonnestralen. De zon schijnt inmiddels nog een klein beetje, want ik ben veel te lang blijven kletsen. Tijd voor een mooie afsluitende foto. Paul was binnen snel nog even scheren en zijn haren kammen, want hij wil natuurlijk mooi op de foto naast zijn Ingrid staan. En al was er niet geschoren, het had niets uitgemaakt, want jullie zijn toch al prachtige mensen, met een prachtig bedrijf!

Meer weten over De Annahoeve? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.