Parel van De Langstraat: Bed & Breakfast (B&B) De Giechelaar in Loon op Zand

| Aileen Kok

De Giechelaar is eigenlijk een stiekeme schoen

Onlangs was ik op bezoek bij Mart Emmen in haar Bed & Breakfast. Nadat ik al verrast de tuin in mij had opgenomen werd ik binnen tegemoet gekomen door de geur van heerlijke baksels…. En ik voelde mij meteen thuis.

Authentiek en gastvrij
12 jaar geleden kocht ze samen met haar partner het woonhuis met oude boerenschuur en dit prachtige pand was eigenlijk niet meer dan een stal waar vroeger de koeien stonden. Ze besloten er een B&B van te maken maar wel met behoud van de karakteristieke eigenschappen van het pand. Eigenhandig verplaatsten ze oude balken en bikten ze de oude stenen af om in het pand terug te laten komen. En wat een prachtig resultaat!

Na twee jaar een baan te combineren met de B&B gaf een reorganisatie en toenemend aantal gasten haar het zetje om zich volledig op de B&B te richten. Haar communicatieachtergrond helpt haar om zich goed in te leven in haar gasten en zo haar gastvrijheid aan te passen op de wensen van haar bezoekers.

In je badjas ontbijten
Het is er lekker warm, alles klopt en je voelt je er dus direct thuis. En precies dat is wat Mart graag wil bereiken met haar B&B. Je voelt je thuis en kan met elk voornemen (weekendje weg, op pad in de regio, werk of totale rust) hier komen. “Heerlijk als mensen in de ochtend in hun badjas aan de eettafel zitten, dan zijn mensen echt thuis”.

Een giechelaar
Die naam, die roept bij mij wel vragen op dus mijn vraag is dan ook; Waar komt die naam vandaan? Mart legt uit dat, zoals ook het pand zijn afkomst laat zien, zij ook met de naam iets uit de streek terug wilde laten komen en werd er gekozen voor de Giechelaar. Een giechelaar is een naam uit de Langstraat en stamt uit de tijd van de looierijen en de schoenmakerij. Als knecht mocht je alleen voor je eigen baas schoenen maken, maar lage lonen en grote gezinnen zorgden ervoor dat men toch in het geniep schoenen voor anderen ging maken, deze stiekeme schoenen werden giechelaars genoemd.

Ambities
Het is er al haast perfect, ik vraag me dan ook af of Mart nog meer kan wensen? Ambities zijn er zeker, en na deze gekke tijd is het vooral zaak om alles eerst weer bij het oude te krijgen en misschien nog wel een hogere bezettingsgraad dan daarvoor. Maar de grootste ambitie ligt bij waardering en genot. Waardering bij elk bezoek en zien dat mensen echt van hun verblijf hebben genoten, of ze nu kwamen voor stilte, om te werken of een weekendje uit.

Genieten van een bezoek
Binnenkort ga ik ook eens lekker genieten bij Mart, even een nachtje weg. Deze keer mogen de kinderen niet mee, al zouden ze het heel leuk vinden met de twee geiten in de tuin en de verse eieren die kunnen worden geraapt bij de kippen. Ik kijk er al naar uit!

Wil jij nu ook een keer genieten van een bezoek aan de Giechelaar?! Ontdek dan hier waar je terecht komt

 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.