Parel van De Langstraat: De Langendam Waspik

| Inge Sprangers

de hele familie heeft groene vingers

Wat is er nou een mooiere plek om de dag te beginnen dan bij bloemenboerderij De Langendam? Wanneer ik langs kom zitten Marianne en Sjaak de Bont aan de keukentafel aan het ontbijt. En even later schuift ook dochter Nicole aan. Zij heeft haar baan als activiteitenbegeleider dit jaar opgezegd om vol mee te kunnen werken in het bedrijf. Samen met haar zus Ingrid, die daarnaast ook nog in een tuincentrum werkt, runnen zij dit prachtige familiebedrijf aan de rand van Waspik. En de kleinkinderen… die helpen ook regelmatig mee!

Sjaak vertelt vol trots dat hij zowat heel zijn leven op deze idyllische plek woont. Zijn ouders hadden er een gemengd bedrijf, met onder andere koeien, peeën, aardappelen en graan. Sjaak heeft zelf nooit geboerd. In de beginjaren kweekte hij enkel wat bloemen als bijverdienste. Hij was immers in dienst bij potkwekerij Van der Dussen, maar toen deze failliet ging, gooiden Marianne en Sjaak het gelijk over een andere boeg. Ze gingen productiekweken voor de veiling, begonnen een winkeltje aan huis, er werden cursussen bloemschikken verzorgd en het bedrijf werd alsmaar groter en groter. Droogbloemen kwamen in de mode en hier wisten ze een prima boterham mee te verdienen. Alsmaar speelde het stel in op de veranderende trends, wat er in 2004 toe leidde dat ze overstapten van productiebedrijf naar bloemenpluktuin, waarbij vooral de beleving centraal staat.

Je kunt in de tuin ruim 200 soorten bloemen plukken. Favoriet van Sjaak is de Scabiosa (Duifkruid) en Marianne wordt helemaal blij van een gemengd veldboeketje van Dahlia’s. Ze is daarin niet de enige. Jaarlijks ontvangen ze duizenden gasten, die hier een eigen boeketje komen plukken. Zodra het zonnetje in maart begint te schijnen melden ze zich al. Toch moeten ze dan nog even geduld hebben. Het plukseizoen is van mei tot begin oktober. Dat wil overigens niet zeggen dat er de andere maanden niets gedaan hoeft te worden. In tegendeel. Sjaak vertelt: “We zijn dan druk met het hakselen van de planten, scheuren en drogen knollen, zetten vaste planten, verleggen paden en er is altijd wel wat om op te knappen. En in het voorjaar beginnen we weer met (voor)zaaien en uitplanten”. Marianne vult aan: “En natuurlijk is de winkel open, verzorgen we workshops, ontvangen we gasten in onze B&B. We verzorgen ook high tea’s en ik maak dan zelf de sticky walnotencake (gemaakt van onze eigen noten), brownies, boterkoek, citroenkwarktaart, noem het maar op”.  

Dochter Nicole en Sjaak zijn het met elkaar eens: “Het is mooi dat je het moet doen met de elementen. De vorst, een flinke regenbui, de droogte, en de seizoenen; het heeft allemaal effect op al wat er groeit en bloeit en wat je die dag gaat doen. Geen dag is hetzelfde”. Marianne wordt vooral heel blij van de reacties van de gasten: “Ze noemen het hier een paradijsje en iedereen is altijd blij. Want van bloemen word je nou eenmaal blij”.

2020 was voor De Langendam een goed jaar. Misschien wel dankzij corona. “Mensen hebben bij ons een veilige vrijetijdsbesteding, lekker buiten”. Als hun dochters niet zouden meewerken in het bedrijf, dan was het voor Sjaak en Marianne niet bij te benen. Hun droom is dan ook dat de dames het bedrijf straks overnemen. Volgens mij zit dat wel goed…

Meer weten over De Langendam? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.