Parel van De Langstraat: De Moerderij in De Moer

| Claire Jehoel

een schot in de roos!

Op weg naar De Moer, op weg naar de Moerderij! Lieke en Patrick waren zo enthousiast toen ik vroeg of ik naar hun bedrijf mocht komen kijken, dat we gelijk een datum prikten! Helaas zat het weer niet mee. Foto’s maken zou lastig worden met de regen, maar dat kreeg een bijzondere wending. Lees je mee?

Leer eerst maar eens een vak!
Lieke (37) komt zelf uit een boerengezin waar varkens gehouden worden. Patrick (46) ook. Zijn ouders hadden een koeien- en varkensboerderij en later werd de stal verbouwd tot een zorgboerderij. Lieke en Patrick moesten beiden van hun ouders eerst maar eens een vak leren voordat ze zouden kiezen voor het boerenleven. En dat deden ze. Maar toch…

Het is inmiddels veertien jaar geleden dat Lieke Patrick leerde kennen op het Oosteinds Spektakel; een grote glimlach komt op hun gezicht. Het bleek echte liefde! Ze gingen naast de ouders van Patrick wonen. De liefde voor varkens zit bij Lieke erg diep, en zo kwam zeug Bente bij hen wonen. Toen ze vroegen aan de vader van Patrick of ze een stukje wei mochten gebruiken, vond hij dat helemaal leuk; “God! Gaan we weer verkens houden”! 

Groepsaccommodatie De Moerderij
In 2014 mochten zij het ouderlijk huis van Patrick, dat al zeven generaties van moeder op dochter werd overgedragen, overnemen. Patrick, die in 2000 zijn eigen autobedrijf begon, verbouwde samen met Lieke de oude koeienstal tot een nieuwe werkplaats en sleutelt sinds december 2012 aan huis. Daarnaast werd de zorgboerderij omgetoverd tot een groepsaccommodatie. Dit laatste paste goed in hun straatje, eigen baas, en een leuke doelgroep. “Een schot in de roos”, zo noemt Lieke het. Ik loop door een prachtige grote groepsaccommodatie. Naast de volledig ingerichte en ruim opgestelde keuken vind je er een ruime zithoek en een terras met overkapping en een prachtig uitzicht! Alle acht slaapkamers (enkelen met stapelbed!) bevinden zich naast elkaar. De kenmerken van een stal zijn desondanks nog goed zichtbaar, en dat maakt de beleving nog mooier; het lagere en brede dak, nette slaapkamers als “afdelingen” naast elkaar en boven ieder bed “waakt” een varkentje op een schilderij! 

Ondanks dat ze het kleinschalig willen houden hebben zouden ze graag, naast de toeristen, de zakelijke (vergader)markt willen verwelkomen. Het huiselijk vergaderen past hier ook perfect! 

Haar dames!
Naast de groepsaccommodatie hebben Lieke en Patrick een varkenshouderij. Door de regen lopen we er toch even naar toe. “Varkens kunnen niets met hun ogen, en doen bijna alles met hun neus en oren. Ze weten precies wanneer ik het ben”, zo vertelt Lieke. En dat blijkt ook als Lieke haar varkens roept. Stuk voor stuk rennen, uhm..  springen ze vol enthousiasme naar buiten en hollen ze naar ons toe. En ineens.. de zon begint spontaan te schijnen! Heerlijk en zo kon ik toch nog even een paar foto’s maken zonder die regendruppels op mijn lens! 

Trots en vol liefde laat Lieke me haar zeugen zien. In 2013 is ze begonnen met twee zeugen; Bente en Keet. Daarna kwamen Lexy, Kelly en Kato. Het zijn háár dames. Ze heeft hier ook echt een band mee en dat zie je! 

Boerenwinkeltje
Ze hebben een klein boerenwinkeltje, waar in samenwerking met andere boerenbedrijven altijd een diversiteit aan vers vlees verkrijgbaar is. Erg toepasselijk noemen ze het hun “Pig Up Point"!

En kom je nu langs en de zon straalt niet, spreek dan even met Lieke, en dan begint de zon vast te schijnen! Wat een prachtige, enthousiaste vrouw en wat hebben ze samen een mooi bedrijf neergezet. Dank jullie wel dat ik een kijkje in jullie keuken kreeg. Hopelijk tot snel! 

Meer weten over De Moerderij? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.