D'n Berenpot, Nieuwkuijk

| Vittoria Roitero

Nooit gedacht dat ik ooit op een dinsdagochtend om 9:00u naar een pannenkoekenrestaurant zou gaan. Alhoewel sommigen wel een pannenkoek als ontbijt zouden lusten, is dat niet het doel van mijn bezoek. Ik heb een afspraak met Nico Hoenen, sinds maart 2023 de eigenaar van pannenkoekenrestaurant D’n Berepot in Nieuwkuijk. Dit gezellige restaurant is bekend terrein voor mij. Als geboren en getogen Drunense kom ik er regelmatig een hapje eten.

De keuken is op dinsdag gesloten. Toch ruik je bij binnenkomst een subtiele pannenkoekengeur. Ook de vele beren in het restaurant begroeten me met hun kraaloogjes. Het voelt zoals altijd weer vertrouwd om hier binnen te stappen. Het enige dat nu ontbreekt is de gezellige kakafonie die bij een pannenkoekenrestaurant hoort. Maar die stilte wordt doorbroken door Nico, die me verwelkomt en wat te drinken aanbiedt.

Met een kopje koffie gaan we aan een tafeltje bij het raam zitten. Ik ben benieuwd hoe het Nico de eerste maanden is bevallen als nieuwe eigenaar van dit pannenkoekenrestaurant, wat toch wel een begrip in de regio is. “Het bevalt me heel goed. Ik ben in eerste instantie gewoon begonnen op de manier waarop de vorige eigenaren het deden en langzaamaan maak ik het steeds een beetje meer eigen.” Nico vertelt dat hij heel blij is met het personeel wat hij ook mee heeft over kunnen nemen. “Het is een enthousiaste jonge club mensen met een positieve instelling en uiteraard de nodige kennis” vertelt hij.

In het begin hielp Dominique, mijn vrouw, nog mee om de bediening in het restaurant aan te sturen, maar dat was lastig te combineren met haar baan als docente op een middelbare school in Utrecht. We zagen potentie en verantwoordelijkheid in een paar medewerkers om zelf de bediening te coördineren en dat gaat hartstikke goed. Ze nemen hun verantwoordelijkheden erg serieus en ontwikkelen momenteel zelfs een training met tips en tricks voor het bedienend personeel” vertelt Nico trots. Dominique houdt zich nu vooral op de achtergrond bezig met social media, administratieve en DTP werkzaamheden.

Om hun medewerkers betrokken te houden en te belonen voor hun inzet en enthousiasme vinden Nico en Dominique het belangrijk om regelmatig feestjes en uitstapjes te regelen. “Dat wordt erg gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat mensen hier graag blijven werken en het bevordert een prettige sfeer in het team.”

Nico laat me weten dat zijn eerste bijbaantje vroeger ook bij een pannenkoekenrestaurant was. “Vanaf toen riep ik al dat ik, als ik ooit voor mezelf zou beginnen, een pannenkoekenrestaurant zou willen gaan runnen.” In 2020 hakte Nico de knoop door, die jongensdroom moest maar eens werkelijkheid worden. Hij ging op zoek naar een geschikte locatie. In maart 2022 zag hij dat D’n Berepot in Nieuwkuijk te koop stond en nog geen jaar later heeft hij de sleutel van zijn eigen restaurant.

Nico en zijn gezin verhuisden vanuit Utrecht naar de bovenwoning van het restaurant in Nieuwkuijk. Het Brabantse leven bevalt hen tot nu toe uitstekend, evenals het runnen van een pannenkoekenrestaurant: “Wat ik er zo leuk aan vind is dat het zo lekker laagdrempelig is. Vrijwel iedereen lust pannenkoeken en het is een betaalbare manier om uit eten te gaan.” legt Nico uit. Ook is Nico blij met de vaste bezoekers die er al jaren komen. “We hebben veel gasten die hier als kind al kwamen en nu op hun beurt met hun gezin komen eten. Ze houden van het knusse interieur van het restaurant en stellen de ambachtelijk bereidde pannenkoeken enorm op prijs.” Dat had Nico in eerste instantie helemaal niet beseft. Zo wilde hij  aanvankelijk een carrousel in de keuken, maar hij heeft in de afgelopen maanden de charme van de ambachtelijk bereidde pannenkoek ervaren. “Ik zie er, net als mijn gasten, echt de meerwaarde van in. Bij nader inzien blijven we dus pannenkoeken aan het fornuis bakken.”

Ondertussen lopen we achter de bar langs naar de keuken. Ik zie een reusachtig fornuis met 18 pitten en 18 pannen erop. Nico vertelt dat ze hier normaliter met twee koks staan, maar soms ook alleen. Ongelofelijk, ik krijg soms al stress als ik voor het avondeten vier pannen in de gaten moet houden. Nico draait zijn hand er niet voor om. Ïk heb ook twee toppers in dienst die zich achter dit fornuis als een vis in het water voelen, en de volgende generatie bakkers staat alweer klaar om door ons opgeleid te worden.” zegt hij.

Ik vraag Nico wat hij in de afgelopen maanden veranderd heeft. “In tegenstelling tot de vorige eigenaar zijn wij actief op social media. We geloven dat het een leuke manier is om in contact te blijven met de gasten. Daarnaast stellen we een deel van het restaurant beschikbaar voor feesten en partijen tot ongeveer 60 personen.” Bijna alles is volgens Nico bespreekbaar, van kinderfeestje met springkussen tot een feestavond met DJ en een rookmachine. “Verder hebben we niet zo heel veel veranderd. Het restaurant liep goed, dus waarom zou je dan veel veranderen. We hebben het cadeausysteem voor de kinderpannenkoeken behouden. We werken dus niet met een spaarsysteem, maar na het eten van een kinderpannenkoek mag direct een cadeautje worden uitgezocht. Het interieur zal hier en daar wellicht iets wijzigen, maar dat zal niet rigoureus zijn, en ook niet de komende jaren. De beren zullen blijven en de knusse sfeer zal worden behouden. Maar het lijkt me wel leuk om er met de tijd een eigen draai aan te geven.”

“Oja, we zijn ook ‘erkend leerbedrijf’. De eerste aanvragen voor een stage bij ons zijn al binnen, dus dat is mooi.” Nico vertelt me dat hij veel ervaring heeft met het trainen van horecapersoneel. “Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 heb ik met een team horecaprofessionals vanuit Nederland het horecapersoneel voor in de stadions mogen recruiten en trainen. We hebben destijds ruim 7.000 locals gescreend en getraind. Dat was een hele klus, maar een ontzettend leuke en onvergetelijke ervaring.” Het personeel van D’n Berepot en de toekomstige stagiairs zijn bij Nico dus in goede handen.

Ik kan nog wel even doorkletsen met Nico, zo enthousiast als hij is. Maar het is alweer tijd om af te ronden. Ik kom gauw een keer terug, wanneer de keuken wel open is. Ben je op zoek naar een pannenkoekenrestaurant in de buurt van Den Bosch, vestingstad Heusden, De Efteling of De Loonse en Drunense Duinen? Dan raad ik je een bezoek aan D’n Berepot in Nieuwkuijk zeker aan. Met ambachtelijk gebakken pannenkoeken, een gemoedelijke sfeer en knusse inrichting is D’n Berepot de ideale plek om uit eten te gaan met je kinderen, je hele familie of je vriendengroep.


Wil je meer weten over D'n Berepot? Klik dan hier.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.