Parel van De Langstraat: Het Wapen van Heusden

| Toby van Dijk

Het is vrijdagochtend, ik neem de afslag van de N267 bij Heesbeen. Ik ben onderweg naar ’t Wapen van Heusden, gelegen midden op de Vismarkt in het pittoreske vestingstadje Heusden. Na net mijn auto geparkeerd te hebben aan de Tramhaven loop ik onder de prachtige Wijkse Poort door.

Heusden wordt gewekt door een stevige windje en het gekrijs van een stel rondvliegende meeuwen. Genietend van de statige panden stap ik door naar de Vismarkt. Er aangekomen zie ik in de verte, achter het gebouw van de Heeren van Heusden, de windmolen van Heusden overuren draaien. Het is een prachtig plaatje! Ik hoor het gerinkel van de drankflesjes, de bevoorrading voor het komende weekend is al in volle gang op de Vismarkt. Zo ook bij ’t Wapen van Heusden.

Ik ontmoet Aura, met wie ik een afspraak heb, in de lunchroom. Ze staat achter de bar de reserveringsbordjes te schrijven voor de lunch. Aura runt samen met haar partner Peter al voor het zesde jaar ’t Wapen van Heusden.

Onder het genot van een lekker bakje koffie gaan we zitten in een gezellig nisje. De sfeer die ik voel kan ik het beste omschrijven als knus en karakteristiek. Het pand is maar liefst 375 jaar oud, het dateert uit 1648. ‘’Het is niet altijd een eetgelegenheid geweest’’, vertelt ze. ‘’Naast dat er een supermarkt in heeft gezeten is het ook een woonhuis geweest, waarvan zo nu en dan de oude bewoners een kijkje komen nemen.’’ Hoe tof is dat. Ook vertelt ze dat ze soms rare plekken in de muren ziet, een van die plekken blijkt gemaakt te zijn door de eigenaar van de vioolwinkel, die een gat wilde maken in een draagmuur. ‘’Dit wist weer een oude bewoner uit Heusden te vertellen’’, zegt ze.

De inrichting in combinatie met het rijke karakter maakt dat het een warme en gezellige plek is om te genieten. Zelf wil Aura dit ook uitstralen naar haar gasten. Ik geloof haar gelijk, tijdens het gesprek komt dit al naar voren. Ze praat vol passie en met een glinstering in haar ogen over de zaak.

‘’De gast staat centraal’’, vertelt Aura. ‘’Wij moeten er gewoon voor zorgen dat de mensen blij naar huis gaan’’, voegt ze eraan toe. Dit geldt ook voor de gasten tijdens feesten en partijen, waarbij je bij het ’t Wapen van Heusden ook aan het juiste adres bent.

De altijd presente Aura en Peter willen ook creatief, verrassend en vernieuwend zijn. Dit uit zich bijvoorbeeld in de nieuwe menukaart, die onlangs in is gegaan, waarover ze met veel trots vertelt. In deze menukaart heb je zoal de keuze uit acht authentieke Italiaanse pizza’s, waaronder een pizza carpaccio en een vegetarische optie. Dan zal ik toch eens terug moeten komen om deze te proberen!

Even wordt het gesprek onderbroken door de jonge man die de pakbon aan Aura komt geven. Ze neemt het lijstje door en vraagt waar hij alles heeft gezet. Dit blijkt precies op de goede plek te zijn. ‘’Je bent een topper’’, zegt ze tegen hem waarna we doorgaan met het gesprek.

Na de kleine pauze komt de befaamde appeltaart aan bod. Hier staat ’t Wapen óók bekend om. Lachend vertelt Aura dat ze niet weet hoe dit zo’n ding is geworden. Eerst haalden ze het van de groothandel, maar tóch besloten Aura en Peter om het zelf te gaan maken. Een gouden zet blijkt achteraf. Ze werden in het begin overrompeld door het succes, waardoor ze tot in de late uren stonden te bakken. ‘’Máár dit werd nog steeds met alle liefde gedaan’’, roept ze.

‘’Uw wens is onze uitdaging’’, dat is de filosofie die Aura graag richting hun gasten wil uitdragen.

Met het zomerseizoen in aantocht wil Aura het liefst iedereen ontvangen in ’t Wapen van Heusden. Dit kan niet altijd, op drukke dagen zit het soms gewoon vol. Uit haar drang om tóch te proberen iedereen te voorzien van een heerlijke tijd in Heusden ontstond een nieuw concept; de picknickbox. ‘’Ideaal voor wandelaars, fietsers en familiedagen’’, zegt ze, online bestellen en dan komen ze het bij mij afhalen om op een prachtige plek naar keuze in Heusden te picknicken. ‘’Wat een supertof concept’’ zeg ik tegen haar.

Het was een genoegen om Aura met zoveel energie te horen praten over ’t Wapen van Heusden. Wat een gave plek!

Meer weten? Klik hier voor nog veel meer informatie over ’t Wapen van Heusden

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.