Parel van De Langstraat: Het Witte Kasteel Loon op Zand

| Inge Sprangers

uniek, bijzonder, historisch en veelzijdig

Het Witte Kasteel in Loon op Zand. Ik ben er al vaak langs gereden, maar nog nooit even gestopt. Vandaag leidt Francine Broos, voorzitter van de stichting, mij rond. We lopen over een brug naar de ingang. Ik geef mijn ogen de kost. Wauw, wat heeft zij dit met haar vrijwilligers goed opgezet zeg!

Een stukje geschiedenis
Voor de oorsprong van het kasteel moeten we terug naar eind 14e eeuw. Ridder Pauwels van Haestrecht, heer van Loon op Zand, gaf opdracht voor de bouw van een woontoren. In de loop der eeuwen is er veel bijgebouwd en zijn er lanen en parken aangelegd. In 2012 schenkt de toenmalige eigenaar familie De Pundert het kasteel aan de stichting, met als voorwaarde dat het wordt aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vol passie gaat Francine, oprichtster van de stichting, aan de slag om de gemeenschap te laten genieten van dit prachtige stukje Loons erfgoed.

Dankbaar
Dat kan Francine natuurlijk niet alleen. Als architecte heeft ze veel contacten in de bouw en interieurinrichting. Gulle giften van vele sponsoren maken dat het kasteel en alle bijgebouwen prachtig gerenoveerd en ingericht worden. Maar zonder haar vrijwilligers is Francine nergens. Een groep van ruim 50 vrijwilligers onderhoudt de opstallen en de tuin, zij vervullen een rol als gastheer of gastvrouw en verzorgen het culturele programma, zoals concerten in het kasteel, toneelvoorstellingen in de kasteeltuin en muziek op het terras. Het is een mooie club trouwe vrijwilligers, stuk voor stuk trots op hun prachtige kasteel en inmiddels uitgegroeid tot een hechte vriendengroep.

Verrassend aanbod
Je staat versteld als ik je vertel wat Het Witte Kasteel allemaal te bieden heeft. Je kunt er trouwen, vergaderen, feesten, overnachten op het landgoed en wandelen in de prachtige kasteeltuin. Maar je kunt er ook terecht voor condoleances, muzikale voorstellingen, cultuur in de tuin, rondleidingen, foto- en filmreportages of een lekkere lunch, gebakje of borrel in het koetshuis of op het terras.

Dromen
Francine kijkt vol trots terug op wat de stichting de afgelopen jaren heeft bereikt; een prachtig gerestaureerd kasteel, het visitekaartje van Loon op Zand, met grote sociaal-maatschappelijke meerwaarde voor de vrijwilligers en waar vele gasten elkaar ontmoeten en genieten. “Toch zijn we er nog niet’ zegt Francine. “We hebben nog wat renovatieplannen en willen graag onze naamsbekendheid vergroten. Ons ideaalbeeld is dat we Het Witte Kasteel volledig zelfvoorzienend en zonder exploitatiesubsidies jaarrond en zo veel mogelijk dagen van de week kunnen openstellen. Door hier samen heel hard en met veel passie aan te werken, gaat ons dat vast wel lukken”.  

Ikzelf ben in ieder geval ontzettend verrast door het mooie aanbod van Het Witte Kasteel en kom er, zodra de coronamaatregelen dat weer toelaten, zeker snel terug om, onder het genot van livemuziek, te genieten van een lekkere high tea op het terras van het sfeervolle Koetshuis. Komen jullie ook?

Meer weten over Het Witte Kasteel? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.