Parel van De Langstraat: In d'n Kaarsenstal Heusden

| Céline Chardonnens

eeuwenoude ambacht

Heel vaak krijgen wij aanvragen voor stadswandelingen door het prachtige vestingstadje Heusden. Als Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat kunnen wij natuurlijk niet genoeg krijgen van deze plek en weten we dan ook als geen ander waar je tijdens je wandeling op bezoek moet gaan. Je moet kijken áchter de deuren van de mooie panden. En dus ben ik nu op pad voor een bezoekje aan In d’n Kaarsenstal in Heusden. De Keuringsdienst van Waarde is er regelmatig geweest en ook het magazine De Libelle heeft er een uitgebreid artikel over geschreven. Als klap op de vuurpijl zijn presentatrice Nicolette van Dam en haar man Bas Smit er ook binnengelopen en hebben In d’n Kaarsenstal in hun boek ‘Nederland heeft alles’ vermeld. Op naar het vuur!

Zodra ik de Nieuwstraat in het knusse centrum van Heusden in wandel zie ik mijn bestemming al. De kleurrijke uitstalling bij de ingang trekt direct mijn aandacht. Eenmaal binnengekomen zie ik één en al kaars. Ook de geur van echte kaarsen is volop aanwezig.

Meer dan welkom voel ik mij door de ontvangst van Toon en Ria Verschuren. Direct belanden wij in een leuk gesprek, ‘Ik zat in de transportwereld, echter kwam daar door de crisis een einde aan en vroeg ik mijzelf af, wat nu?’ vertelt Toon. Samen met zijn vrouw heeft Toon nagedacht over de wensen, ambities en vooral het gevoel bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Ze zagen dat het pand te koop kwam en hebben na enige bedenktijd de sprong in het diepe gewaagd naar In d’n Kaarsenstal waar Toon zelf iedere kaars met de hand maakt.

Toon leerde het ambacht op de ouderwetse manier via overdracht van meester op leerling. Hij was gretig, enthousiast en daagde zichzelf steeds meer uit met nóg moeilijkere opdrachten, waardoor hij het vak snel in zijn vingers kreeg. Hij had zijn passie in het leven gevonden. ‘Oefenen, oefenen en nog eens oefenen’ geeft Toon aan. En oefening baart kunst, want het resultaat mag er zijn! Prachtige handgemaakte kunstwerken, waarvan geen één kaars hetzelfde is. Dat zorgt al voor de meest ultieme beleving.

Wat ben ik blij dat ik deze winkel heb leren kennen. De kaarsen kunnen volledig op maat gemaakt worden dus als ik een keer op zoek ben naar een gepersonaliseerd cadeau (geboorte, huwelijk etc.) ga ik er zeker nog eens terug. 

Wist je dat:
- In D’n Kaarsenstal één van de slechts 3 authentieke kaarsenmakers in heel Nederland is?
- Een bezoek aan de winkel zorgt voor een ultieme beleving?
- Het maken van 1 kaars met een doorsnede van 8 centimeter zo’n 8 uur duurt?
- De kaarsen 100% gedraaid en daardoor een uniek concept zijn? 
- De kaarsen van Toon volledig opbranden en niet inbranden, druppelen, walmen of roeten?

Neem er ook eens een kijkje en laat ons weten wat jouw beleving hier is!

Klik hier voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.