Parel van De Langstraat: Parfumerie Heusden

| Claire Jehoel

Afgelopen week werd ik in ontvangen in de lekkerst ruikende winkel van Heusden! Bij binnenkomst schatte Maryse Vos (41) al even in welke parfum bij mij zou kunnen passen. Dit geurtje kreeg ik mee naar huis. Zou dit mijn vierde geurtje worden? Vier! Ja, iedereen heeft toch zeker wel vier geuren of meer. Lees je mee?

Van de farmaceutische industrie naar eigen ondernemer
Maryse is van origine gestart met werken in de farmaceutische industrie, zoals in apotheken en in het ziekenhuis. Ze heeft altijd interesse gehad in de bestandsdelen van een product en vindt het belangrijk dat er mooie, goede en duurzame ingrediënten in zitten. Toen ze naar Heusden verhuisden begon ze te dromen over haar eigen parfum winkeltje. Negen jaar geleden in 2012, kwam er in de Nieuwstraat een pand vrij en ondanks dat ze zwanger was, ging ze vol voor deze droom om eigen ondernemer te worden. Ze is begonnen met verschillende geuren, maar is zich in de loop van de jaren gaan specialiseren in niche geuren.

Geen standaard geuren
Het zijn ook echt unieke geuren. Maryse verklaart dit nader; ”De geuren die we hier hebben móet je ook gewoon even ruiken. Het zijn meestal geen standaard bloemengeuren, het zijn complexere geuren die ook even op je huid moet doen. De mensen achter de geuren zijn ook meer kunstenaars, ze kijken niet naar wat de meeste mensen willen, maar focussen zich echt op de gewenste geur”. Maryse gaat om de twee jaar ook naar een grote parfumbeurs in Florence, Italië, waar ze de mensen achter de merken en andere parfumeries ontmoet. Zo wisselt ze af en toe geuren af. De parfums in de winkel hebben ook allemaal hun eigen verhaal. Zo is er bijvoorbeeld de Eight & Bob te koop, die John F. Kennedy tijdens een reis in Frankrijk leerde kennen en bij hem enorm in de smaak viel. Maryse vindt het verhaal achter het parfum erg belangrijk en vertelt je deze prachtige verhalen achter deze unieke geuren graag.

Het ideale geurtje
Door de kleinschaligheid van de winkel is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en goed advies. “Het is natuurlijk een kwestie van smaak welke geur je lekker vind. Ik maak er een beetje een sport van om als iemand binnen komt al een geur te in te schatten. Maar ik ga met mensen in gesprek over wat ze lekker vinden, zoals gras of frisse lakens.” Mij lijkt het persoonlijk lastig een geurwens te benoemen, maar hiervoor heeft Maryse ook een oplossing. Ze heeft een geurtest ontwikkeld die ze ook vaak bij haar workshops gebruikt. Zo komt ze op “Roses Musk van Montale Paris”. Een zoete geur die ik de komende tijd bij speciale gelegenheden door middel van een proefmonster kan uitproberen! Zelf is haar lievelingsgeur de geur van de nekjes van haar kinderen, onbeschrijfelijk noemt ze het, maar als een moeder heel herkenbaar. Qua parfum is dat Anni Venti van Tonatto Profumi.
Ze geeft aan dat de meeste vrouwen toch wel minimaal vier soorten parfum hebben (of meer ;) ), één voor op het werk, één voor als je uit gaan en één zomers en één winters. Altijd een goed “geschenk” dus parfum! Je kan dit nooit te veel hebben!

Dromen
Maryse is erg blij met haar winkel die ze op haar tweeëndertigste is begonnen. Dit zie je ook aan haar als ze enthousiast vertelt over haar winkel en de geuren. Als ik haar vraag naar haar ambities antwoordt ze; “Ik wil er dan sowieso nog meer mooie merken bij, en wellicht ook nog wel een andere vestiging, zoals in ’s-Hertogenbosch. Het zit nu niet in de planning, maar wellicht ooit ”. Heusden mag trots zijn met zo’n leuke winkel met lekkere exclusieve geuren zoals Parfumerie Heusden in Geuren en Kleuren.

Benieuwd welke geur bij jou past? Maryse nodigt je uit om gewoon eens te komen ruiken wat voor verschillende geuren er zijn. Daarnaast kan je er ook terecht om lekker parfum of verwenproducten te shoppen, samen een parfum profiel te maken, of voor een workshop parfum maken!

Meer weten over de unieke geuren bij Parfumerie Heusden? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.