Parel van De Langstraat: Rondvaart Wiljo Heusden

| Claire Jehoel

Een feestje op de Maas

Afgelopen week was het nog steeds erg koud, maar De Wiljo, Koosje en De Zeearend konden nog heerlijk op en neer deinen in het water op de dag dat ik langskwam. Ik had een gesprek met Wilco van Delft. Samen met zijn broer is hij in 1995 begonnen met het rondvaartbedrijf Wiljo. Hierbij een kijkje vanaf de (andere) kant!

Een andere kijk!
Ik hoefde niet te wachten aan de “kant”, want ik zag voor mij Wilco al de boot op lopen. Ik maakte buiten nog enkele foto’s, maar helaas zat het weer niet helemaal mee. Daarna werd ik binnen gastvrij ontvangen met een kopje thee en mooie verhalen.
“Ik heb vaak aan de “goede kant” van de bar gezeten, de stapkant van de bar zeg maar”, zo steekt Wilco van wal. “Hiervandaan komt dan ook mijn interesse in de horeca. Bij een jeugdvereniging van vroeger organiseerde ik al veel feesten en partijen. Dit organiseren zit me in het bloed en vind ik ook erg leuk”. Wilco heeft vanuit huis ook een paar jaar een organisatiebureau voor feesten en partijen gehad waar hij onder andere bruiloften, feesten bij mensen thuis en cateringwerk verzorgde. Omdat hij nog wat tijd over had werkte hij in de horeca, op de Wiljo. De oud-eigenaren van de Wiljo waren kennissen van hem, dus dat voelde gelijk goed. En die kijk, vanachter de bar, beviel hem toch ook wel erg goed!

En toen ging alles in een vaartje
Wilco heeft een half jaar meegedraaid op de Wiljo met feestjes en dagtochtjes. Op een gegeven moment werd er gevraagd of, omdat de destijdse eigenaren de boot wilden gingen verkopen, dit niets voor hem zou zijn. “In eerste instantie had ik zoiets van; “ik weet helemaal niets van boten”, maar een paar dagen later dacht ik wel bij mezelf; het is wel een erg mooi bedrijf!”. Samen met zijn broer Cornée, die destijds werkzaam was in de techniek van speelautomaten, is hij sindsdien eigenaar. “Cornée is de technicus en ik helemaal niet, maar ik kan wel organiseren en weet veel van de horeca af, een mooie combinatie. Voor mij is het belangrijkste dat de partij goed loopt!”

Varen, varen, stilstaan zit er niet bij.
Ondanks dat het natuurlijk veel seizoenswerk is staan ze nooit stil en volgen ze hun ambitie. Drie jaar nadat de Wiljo was aangekocht hebben ze de Zeearend als vrachtschip gekocht en omgebouwd tot passagiersschip. Ook Koosje werd een jaar of acht geleden gekocht voor kleinere groepen en eventueel voor eigen gebruik. Maar dat laatste komt er niet zo van. Cornée heeft wel zijn vaarbewijs, maar Wilco mag alleen in Koosje varen. Dit varen interesseert hem ook niet. “Bij een feestje van vier uur alleen in de stuurhut, over het water uit te kijken, dat vind ik niets! Ik wil tussen de mensen zijn en ervoor zorgen dat de mensen vermaakt worden. Ik zorg ervoor dat de gasten het naar hun zin hebben en vandaar kan ik ook dingen bij “sturen”.” Het onderhoud van de drie boten is erg veel werk en hier heeft Cornée zijn handen vol aan. Afgelopen jaar is ook het gehele interieur vernieuwd!
Naast de rondvaartboten hebben Wilco en Cornée zo’n twintig jaar geleden Het oude Tramstation in Elshout overgenomen als café. Vanaf 2013 is het overgegaan naar restaurant waar ze de lekkerste schnitzels verkopen. Maar hierover schrijven we snel meer!
Gelukkig vindt Wiljo nog wel wat vrije tijd om van zijn hobby’s te genieten; toneelspelen, wandelen, fietsen en niet te vergeten lekker uit eten. En zo heel nu en dan een keer het water op, maar dat schiet er vaak bij in.

En dan is het tijd voor een feestje!
Inmiddels is het alweer 25 jaar geleden dat de toen 29-jarige Wilco en zijn twee jaar jongere broer Cornée aan dit avontuur begonnen. Wat hebben ze een mooi bedrijf opgebouwd. Er zijn al heel wat kilometers afgevaren, maar ze zijn het nog niet beu. “Het is de groep die de vaart zo leuk maakt”, vertelt Wilco vol enthousiasme. Altijd een feest! Wellicht daarom ook de speciale site die ze hebben opgericht voor de rondvaarten; Feestje op de Maas. Hier wordt er naast de rondvaart meegekeken naar het entertainment op de boot zoals met een Hollandse avond, een casinofeest of juist een feest met alleen band. Wilco maak je blij met een Hollandse avond; gezelligheid, spontaniteit en lekker met z’n allen zingen en een dansje doen.

Wil je een rondvaart (eventueel met feestje op de maas) zelf erVAREN?  Klik dan hier voor meer informatie over Rondvaart Wiljo Heusden.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.