Parel van De Langstraat: Sint Jan de Doper Waalwijk

| Claire Jehoel

Grootste Museum van Nederland

Om maar gelijk iets op te biechten: ik heb laatst enkele magazines bij de Sint Jan bezorgd en folders opgehaald, maar zo goed heb ik Sint Jan de Doper eigenlijk nog niet bekeken. Op steenworp afstand van ons kantoor zie en hoor ik ieder kwartier de Sint Jan. Tijd om me hier eens in te verdiepen!

Prachtig van binnen en van buiten
Als ik binnenkom, word ik begroet door drie enthousiaste vrijwilligers. Zij zijn slechts drie van de ongeveer tachtig vrijwiliigers die zich inzetten voor dit prachtige gebouw. Hun taken bestaan onder andere uit bezoekers verwelkomen en informeren, concerten en lezingen organiseren en klein onderhoud uitvoeren. 

Ik heb afgesproken met Corné Dijkmans. Hij heeft een groot deel van zijn leven in Waalwijk gewoond. Naast zijn reguliere werkzaamheden zet hij zich, namens de Stichting Vrienden van Sint Jan de Doper, vrijwillig in om de kerk in cultuur-historische zin tot middelpunt van de Waalwijkse samenleving te maken.

Ongeveer zes jaar geleden was er een aantal actieve parochianen die het enorm zonde zou vinden als de kerk gesloten zou worden - de kerk stond namelijk op de nominatie voor sluiting. Zij hebben de handen ineengeslagen ter behoud van deze prachtige kerk, waar maar liefst twee miljoen bakstenen in verwerkt zijn! De stichting 'Vrienden Sint Jan de Doper' werd toen opgericht met als doel het kerkgebouw te behouden voor toekomstige generaties. Corné heeft zich kort na de oprichting als vrijwilliger bij de stichting aangesloten en houdt zich bezig met PR en Communicatie. “Ik heb warme gevoelens bij dit gebouw” geeft hij aan. “Niet primair vanwege religieuze of katholieke redenen, echt gezien de geschiedenis ervan en de markante betekenis voor Waalwijk. Het zou echt zonde zijn als dit unieke monument verloren zou gaan”.

En ja, dat is het ook zeker. Deze grootste neo-byzantijnse kerk van Nederland trekt met haar negentien koperen koepels en minaretachtige toren al van verre de aandacht. Maar daarnaast móét je ook echt even binnen een kijkje nemen. Dit kan onder andere met de gratis audiotour waar ik van punt naar punt werd meegenomen langs het koperen baldakijn en de prachtig weergegeven profeten in glas en lood, de kruisweg van Charles van Eijck, en … ach, geef ik nu alles al prijs? Het is zeker de moeite waard, dus ga zelf maar kijken!

Een mens mag altijd dromen
De Vrienden van de Sint Jan pakken door. In de afgelopen vijf jaar is er al veel gebeurd; rondleidingen, lezingen en maandelijkse concerten tot soms wel vijfhonderd man. Eén van de grootste hoogtepunten is het onderdeel worden van het Grootste Museum van Nederland afgelopen zomer, waar ze zeker trots op (mogen) zijn!

En plannen zijn er ook nog volop: ze zijn bezig om van de kelder onder de Sint Jan een tentoonstellingsruimte te maken met allerlei zaken uit de geschiedenis van de kerken van Waalwijk. In samenwerking met een externe partner krijgen ook leerlingen van groep 7 en 8 een kijkje in de kerk en mogen organisten en jonge artiesten (in opleiding) hun geluid laten horen.

“Een mens mag altijd dromen”, geeft Corné met een lach aan. Ze willen graag binnenkort nog nieuwe sfeervolle LED-verlichting realiseren. In januari hopen ze te beginnen met maandelijkse orgelconcerten op zaterdagmiddag en op iets langere termijn zou het mogelijk moeten zijn om de toren open te stellen voor beklimmen en bezichtiging. Over vijf jaar hopen ze het honderdjarig bestaan te vieren en hopelijk kunnen ze daarbij groots uitpakken. En dit alles zonder winstoogmerk. Ik ben erg benieuwd naar de uitvoering van deze mooie plannen!

Meer weten over Sint Jan de Doper? Klik dan hier

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.