Slijterij De Langstraat, Waalwijk

| Vittoria Roitero

Vanaf ons kantoor is het maar een paar minuutjes wandelen naar Slijterij De Langstraat. Ik kom er dan ook regelmatig over de vloer om wat lekkere biertjes uit te zoeken voor het weekend. Het is er altijd gezellig, en ik heb het gevoel dat ze mij en mijn wensen inmiddels goed kennen. Vandaag ga ik erheen voor een blog, en hoop op mijn beurt hen beter te leren kennen.

Ik stap, samen met onze stagiaire Nikki van Delft, de slijterij binnen. We worden enthousiast begroet door Sharon Vorster, de eigenaresse. “Leuk dat jullie er zijn. Kom dan gaan we naar beneden, dat praat wat makkelijker” zegt ze terwijl ze het hekje voor de trap naar de kelder openhoudt. We lopen de trap af en komen in een ruim kantoor, waar we plaatsnemen aan een gezellige houten tafel. Onder het genot van een bakje koffie vraag ik Sharon hoe lang Slijterij De Langstraat nu bestaat. “In februari 2023 zijn wij geopend. Voorheen was hier ook een slijterij in dit pand. Ik was daar werkzaam, evenals mijn medewerker Marjan van Geffen. Toen de eigenaar aangaf niet meer verder te willen gaan met zijn ondernemingen leek het mij geweldig om zelf een slijterij te starten.” Sharon ging uitzoeken of haar plan haalbaar was en vroeg Marjan of zij met haar mee wilde. “Marjan zit al meer dan 20 jaar in het vak en heeft daardoor ontzettend veel vakkennis. Ik wilde haar er heel graag bij hebben. We hebben altijd een fijne werkrelatie gehad en hebben dat nu nog steeds.”

Ondanks dat Sharon eindverantwoordelijke is doen de twee dames alles in goed overleg. “We overleggen regelmatig en hebben onlangs ook samen de kelder ingericht als presentatieruimte. Kom, dan lopen we er even heen.” Sharon leidt ons haar kantoor uit en opent dan een andere deur in de kelder. We stappen een sfeervol ingerichte ruimte binnen. Ik zie een paar prachtige houten stoelen bij een tafel die is gemaakt van een wijnvat vol kurken. Daarnaast zijn er nog een paar bartafels met krukken eromheen en is de ruimte aangekleed met o.a. wijn- en bierflessen. “We geven hier proeverijen voor groepen tot ongeveer 18 personen.” De proeverijen worden in diverse thema’s aangeboden. Sharon: “Dat kan bijvoorbeeld een heel specifiek thema zijn, zoals wijnen van een bepaald wijnhuis, maar ook breder zoals een bierproeverij met uiteenlopende bieren van verschillende brouwerijen.” Uiteraard gaat dit alles gepaard met een flinke dosis informatie en heerlijke bijpassende hapjes. Het klinkt als een leuk avondje uit wat ik zeker in de gaten ga houden. “We organiseren ook proeverijen bij mensen thuis. Helemaal op maat afgestemd en compleet met borrelplank” voegt Sharon nog toe.

Informeren en adviseren is wat Sharon het allerleukste vindt aan haar werk. “Ik geniet er echt van als ik de klant een goed wijn en spijsadvies kan geven. Ook vertel ik graag meer over bijvoorbeeld verschillende brouwprocessen of geef ik tips over gerechten met drank erin verwerkt. Ik experimenteer in mijn vrije tijd regelmatig met drank in gerechten en deel de successen graag met mijn klanten” De meeste klanten komen regelmatig in de winkel terug waardoor Sharon en Marjan hen écht kennen en nog beter met ze mee kunnen denken. Voor mij persoonlijk één van de belangrijkste redenen om mijn producten zoveel mogelijk bij een speciaalzaak te halen. Sharon geeft aan regelmatig een nieuwsbrief te versturen waarin ze tips en informatie geeft. “Ook wijzen we onze klanten daarin op de lopende acties en lees je welke proeverijen er op de agenda staan.” De nieuwsbrief ontvang je wanneer je een klantenkaart hebt, laat Sharon weten. Met die klantenkaart spaar je daarnaast voor kortingen op producten en/of proeverijen.

We lopen de trap op naar de winkel. Die ziet er altijd pico bello uit. Sharon vertelt ons dat de wijnen op land gesorteerd staan. De bieren staan op stijlen gerangschikt. “We hebben ook veel lokale producten zoals onze eigen De Langstraat Likeur, mede en bier van Nemeton Brewing en bier van Sint Crispijn, Baros en Opener. Het zijn stuk voor stuk kwalitatief goede producten, want kwaliteit vind ik wel echt belangrijk. We verkopen bijvoorbeeld geen Nederlandse wijnen omdat ik de prijs-kwaliteit verhouding daarvan niet goed vind. We hebben daarentegen wel nieuwe wereldwijnen, dat zijn wijnen uit niet-traditionele wijngebieden zoals bijvoorbeeld uit Israël.” Op de vraag over welke wijn Sharon zelf heel enthousiast is antwoordt ze: “Deze rode wijn uit Portugal, die is gerijpt op portvaten. Dat geeft echt een bijzondere twist aan de smaak, ik vind ‘m heerlijk!” We lopen vervolgens naar het bierassortiment. Naast alle bekende, klassieke bieren staan er ook erg veel flesjes met kleurrijke etiketten en grappige, dubbelzinnige namen. Blond, dubbel, tripel, IPA, Weizen, Barley wine, Barrel Aged, noem maar op, je vindt het hier. Ze hebben zelfs een uitgebreid assortiment glutenvrije bieren zodat ook mensen met een gluten-intolerantie van een lekker speciaalbiertje kunnen genieten. We bekijken nog wat cadeaupakketten die al kant-en-klaar, in diverse thema’s, ingepakt klaarstaan. “Dat vinden veel klanten handig, maar ze mogen uiteraard ook zelf een cadeaupakket samenstellen.”

 

Voordat we weer terug naar kantoor gaan besluit ik die Portugese wijn mee te nemen waar Sharon zo enthousiast over was. Die ga ik bij een mooie gelegenheid lekker opentrekken. Nikki en ik wandelen weer terug naar kantoor. De plicht roept, al is ons hoofd - na al dat gebabbel over drank - al bij het weekend.

Ben je op zoek naar een goed drank-spijsadvies? Of het nu gaat om wijn, bier of gedistilleerd, bij Slijterij De Langstraat denken ze graag met je mee en geven ze advies op maat. Het assortiment van deze gezellige slijterij in het centrum van Waalwijk is ontzettend groot. Cadeaupakketten, bieren, wijnen, mede, gedistilleerd, je vindt er ongetwijfeld wat je nodig hebt. Zo niet, Sharon en Marjan gaan graag voor je op zoek!

Wil je meer weten over Slijterij De Langstraat? Klik dan hier.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.