Speuren naar Keien in het Loonse Land

| Samantha Pellis

speciaal voor kinderen

Verscholen tussen de uitgestrekte natuurgebieden van De Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide ligt een intiem landschap, het Loonse Land. Dwars door dit Loonse Land loopt het Keienspoor: een bijzondere wandelroute speciaal voor kinderen.

De 24 Zwerfkeien wijzen je de weg langs bloemrijke akkers, door bossen en over heide. Kun jij alle dieren vinden die op de keien afgebeeld staan? 

In de middeleeuwen lag in het gebied tussen Tilburg en Waalwijk een klein gehucht, de Efteling. Het gebied bestond uit ruige gronden en mettertijd werd het veen door de boeren afgegraven en het land bewerkt als akkers. De gronden zijn ook in gebruik geweest als productiebos. Het gebied kwam in eigendom van Stichting Natuurpark De Efteling en is onlangs overgedragen aan Natuurmonumenten. Hiermee werd het Loonse Land onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Je beleeft er het landschap zoals dat er rond 1850 moet hebben uitgezien. Op de kleine akkers in het westen van het Loonse Land groeien bijzondere oude graangewassen. De velden worden omzoomd door houtwallen en brede bloemranden en insecten vliegen af en aan. In het midden van het Loonse Land vind je eikenhakbos en wandel je over de heide. Het oosten van het gebied wordt gekenmerkt door gevarieerde inheemse bossen en statige beukenlanen.  

Het Keienspoor
Verspreid door het Loonse Land vind je grote zwerfkeien. Op elk van deze keien staat de afbeelding van een dier. Alle dieren kun je in levenden lijve tegenkomen in het Loonse Land. De route begint en eindigt bij het Vakantiepark Loonsche Land van de Efteling en voert door alle verschillende landschappen die het Loonse Land rijk is. Via bos en heide wandel je langs een grote, natuurlijke poel waar de dieren van het Loonse Land hun dorst lessen. Ook de schaapsherder laat hier zijn kudde drinken. 

Halverwege het Keienspoor leiden de keien je de weg naar ‘de kathedraal’, een reusachtige rode beukenboom van wel 120 jaar oud. De takken hangen als een enorme parasol helemaal tot aan de grond. Wanneer je onder deze boom gaat staan waan je je in een magische, verstilde wereld. Veel dieren vinden hier een rustplek of gebruiken de boom om zich te verschuilen. 

De plattegrond voor het Keienspoor kun je hier downloaden en uitprinten. De route is ongeveer twee kilometer lang en dus zeer geschikt om samen met kinderen te wandelen. Het Loonse Land maakt deel uit van Landgoed Huis ter Heide en is ruim 50 hectare groot. Het gebied is vrij te bewandelen en ook honden mogen, mits onder appèl, los rondlopen op de paden ten noorden van het Hooispoor. En heb je nog niet genoeg van al dat moois in de gemeente Loon op Zand? De wandelroute is ook uitstekend te combineren met een langere wandeling bij Landgoed Huis ter Heide of De Loonse en Drunense Duinen.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.