Terug in het verleden langs de Zuiderwaterlinie

| Inge Sprangers

natuur en cultuur

De gemeente Loon op Zand, gelegen in het hart van de provincie Noord-Brabant, is verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2021. In de gemeente Loon op Zand kun je prachtig wandelen, maar met hun vele verblijfsaccommodaties zijn de kerkdorpen De Moer, Kaatsheuvel en Loon op Zand ook uitermate geschikt als uitvalsbasis voor mooie wandelingen in de omgeving. Een aanrader voor wandelliefhebbers door het Brabantse land is het Zuiderwaterlinie Wandelpad.

Zuiderwaterlinie Wandelpad
De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van Bergen op Zoom tot Grave. Een unieke ketting van elf Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water als wapen. De totale lengte van het wandelpad in Brabant is 290 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om de route in (17) etappes te wandelen. Kijk hier voor een totaaloverzicht. Drie etappes in vrijetijdsregio De Langstraat lichten we graag voor je uit.

Zuiderwaterlinie etappe 9: Geertruidenberg - Waalwijk
Geertruidenberg is een vestingstad vol indrukwekkende monumenten. Het wandelpad leidt je door het centrum waar je sporen van de geschiedenis vindt achter iedere hoek. En je wandelt langs Fort Lunet aan de Donge, één van de jongste forten in de Zuiderwaterlinie.

Zuiderwaterlinie etappe 10: Waalwijk - Heusden
Geniet van een heerlijke wandeling door de natuur en de verschillende wielen (plassen) die de gemeente Waalwijk rijk is. Aan het einde van deze wandeltocht loop je richting het natuurgebied De Baardwijkse Overlaat, dat tussen Waalwijk en Drunen ligt. Toen de Fransen eind 18e eeuw door De Langstraat trokken diende de Overlaat als inundatiegebied om de vijand op afstand te houden.

Zuiderwaterlinie etappe 11: Heusden - 's-Hertogenbosch
De vestingstad Heusden ontstond rondom één van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als één van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Dankzij prachtige restauraties is veel van het oude Heusden bewaard gebleven. Maar de stad is meer dan een openluchtmuseum. Achter de historische gevels schuilen leuke winkeltjes, restaurants en kunstgaleries.

Zuiderwaterlinie wandelgids
De Zuiderwaterlinie wandelgids is een prachtig naslagwerk en een leidraad om dit schitterende Brabantse erfgoed te ontdekken. Alle wandelknooppunten in de omgeving van de route zijn zichtbaar op de deelkaarten, zodat je ook zelf kortere wandelingen uit kunt stippelen. Bestel de wandelgids online of bezoek één van de Toeristische Informatiepunten in De Langstraat.

Wandelgemeente van het Jaar 2021
Dat de gemeente Loon op Zand is verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar is niet voor niets.
Het is een prachtige groene gemeente, met een grote landschappelijke diversiteit. Maar ook rondom Loon op Zand zijn er volop wandelmogelijkheden. Voor een uitgebreid routeoverzicht neem je hier een kijkje. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.