Wandelen over de LANGSTRAAT­SPOORLIJN

| Inge Sprangers

cultuur en natuur

Heb je wel eens over een voormalige spoorlijn gewandeld? Dat kan in de Brabantse regio De Langstraat. Op het talud tussen Raamsdonk en ’s Hertogenbosch ligt het kilometerslange Halve Zolenpad. Tussen Vlijmen en 's-Hertogenbosch gaat het oude tracé door natuurgebied De Moerputten. Via een spoorbrug van honderden meters lang en een houten vlonderpad word je door het laagveenmoeras geleid. Een spectaculaire manier om het gebied te beleven.

De Langstraat
De Langstraat is de naam die al eeuwen­lang wordt gebruikt om een centraal ge­legen gebied in Noord-Brabant aan te duiden. Het is ont­staan uit een dijk die na de St. Elisabeths­vloed werd aangelegd. Hierlangs vestig­den zich boeren en ontstond een lint van nederzettingen. Met de gouden drie-een­heid (vee, bossen met eiken en stromend water) binnen handbereik, ontstond in De Langstraat in de 18e eeuw een bloeiende schoen- en ledernijverheid, met Waalwijk als centrum.

Halve Zolenlijn
Eind 19e eeuw werd een spoorverbinding geopend om voornamelijk leer en aanverwante artikelen van en naar De Langstraat te vervoeren. In de volksmond werd de Langstraatspoorlijn ook de Halve Zolenlijn genoemd, refererend aan de schoenenindustrie en de enkelsporige lijn. De spoorlijn is niet meer in gebruik en doet nu dienst als populair wandel- en fietspad, met langs de route diverse spoorhuisjes, spoorbruggen, kunstwerken, rustpunten en informatieborden.

De Moerputten
Tussen Vlijmen en ’s-Hertogenbosch doorsnijdt de voormalige spoorlijn natuurgebied De Moerputten. Dit is één van de weinige overgebleven laagveenmoerrassen in zuidelijk Nederland. Op het houten vlonderpad en de prachtig gerestaureerde, 600 meter lange, okergele Moerputten(spoor)brug, die staat op grote stenen pijlers, geniet je van bijzonder flora en fauna. Aan de voet van de Moerputtenbrug is een plateau in het water aangelegd voor het beroemde zijaanzicht van de brug. Een prachtige plek om de mooiste foto’s te maken.

Wandelroute
Er zijn diverse wandelroutes uitgezet in natuurgebied De Moerputten. Een mooie wandeling is deze route van vijf kilometer. Vergeet je fototoestel niet en breng na je wandeling zeker een bezoekje aan Theetuin De Pimpernel in Vlijmen.

De Langstraat: tuin van Brabant
Het Halve Zolenpad en De Moerputten maken deel uit van de groene vrijetijdsregio De Langstraat, gelegen tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Een Walhalla voor wandelaars. Neem maar eens een kijkje op www.bezoekdelangstraat.nl/routes en selecteer de mooiste routes.

Informatie over maatregelen corona

In het belang van de volksgezondheid neemt de Nederlandse overheid een reeks maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dit is van invloed op de openstelling en toegankelijkheid van eet- en drinkgelegenheden, theaters, musea, attractieparken, bezienswaardigheden, winkels en verblijfsaccommodaties.

De informatie op bezoekdelangstraat.nl zal hierdoor niet altijd actueel zijn. Neem bij twijfel contact op met de betreffende locatie of organisatie.

Klik hier voor meer informatie over de maatregelen!