Wandelen tussen de Schotse Hooglanders in Loon op Zand

| Inge Sprangers

geniet op Landgoed Huis ter Heide

Landgoed Huis ter Heide, gelegen tussen Loon op Zand en De Moer, ten noorden van Tilburg, is een verborgen pareltje. Je kunt heerlijk wandelen in dit waterrijke vogelparadijs, terwijl je de luidruchtige kikkers en kleurrijke libellen bewondert. Ook is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met Schotse Hooglanders, die onverstoorbaar door blijven grazen op de weidevelden. Dichter bij de natuur dan dit kom je niet. In het gebied zijn mooie wandelroutes uitgezet, variërend van 4,5 tot 8 kilometer, die door middel van het wandelknooppuntennetwerk eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan wandelroutes in omliggende natuurgebieden.

BeleefRoutes
Een tip voor wandelaars is om je te laten leiden door de app ‘BeleefRoutes’, die gratis is te downloaden. In de interactieve app (ook leuk voor kinderen!) staan vier wandelroutes en twee fietsroutes in de gemeente Loon op Zand.

Eén van de routes in de app is de BeleefRoute Huis ter Heide. Je wandelt over de mooiste bospaadjes en langs vennen, waar vele waterdiertjes, kikkers en vogels druk in de weer zijn. Via een kronkelend vlonderpad loop je zo over het Leikeven; een prachtig en veel gefotografeerd meer. Vanaf de uitzichtpunten kijk je uit over het landschap. Hoogstwaarschijnlijk spot je dan de Schotse Hooglanders, die in het wild grazen in het natuurgebied. Tussendoor even zitten is geen probleem, want er zijn volop rustpunten met bankjes ingericht. Leuk is dat deze vaak voorzien zijn van een mooie spreuken, die je stof tot nadenken geven.

De BeleefRoute-app stelt je op elf punten aan de route een meerkeuzevraag, die je ter plekke moet beantwoorden. Met goede antwoorden verzamel je punten, dus kun je hier met je wandelgenoten een competitie-element aan koppelen. Als je de vraag beantwoord hebt, opent zich een slotje en kun je doorlopen naar de volgende locatie en de volgende vraag. Gaande de route leer je zo veel over de natuur en het natuurbeheer in het gebied. Voor meer informatie over en het downloaden van de BeleefRoute-app kijk je op: https://beleefroutes.nl.

Wandelgemeente van het Jaar 2021
Dat de gemeente Loon op Zand is verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar is niet voor niets. Het is een prachtige groene gemeente, met een grote landschappelijke diversiteit. Je vindt er uitgestrekte bosgebieden, heidevelden, stuifzandgebieden, vennen en agrarisch landschap. Er is een fijnmazig wandelknooppuntennetwerk uitgezet van maar liefst 120 kilometer lang; goed voor vele kilometers wandelplezier. Het overgrote deel van het knooppuntennetwerk loopt over onverharde paden. Langs de routes vind je de nodige tussenstops om even te rusten, zoals een picknickplek of horecagelegenheid. Voor een overzicht van alle routemogelijkheden in en in de omgeving van Loon op Zand neem je hier een kijkje.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.