De werkgroep ’Waalwijk: 100 jaar samen’ heeft samen met de heemkundekringen informatie en foto’s verzameld voor 24 attentiestenen in de gemeente Waalwijk. De geselecteerde objecten in Baardwijk (4), Besoijen (4) en Waalwijk (9) speelden een belangrijke rol ten tijde van de herindeling (1922). De stenen zijn middels een QR code gekoppeld aan deze website, waar van iedere steen meer informatie te vinden is. De stenen zijn onderdeel van een fiets- en wandelroute, genaamd ’Op pad in de historische Langstraat’.  Attentiesteen - Schoenfabriek Van Haren

In 1906 bouwde schoenmaker C.W. de Vries-van de Grind hier een woonhuis met schoenfabriek. De voorste vier traveeën met sheddaken dateren uit deze tijd. Rond 1910 ging men meer schoenen dragen en minder klompen.

Contact

Hoogeinde 35-39, 5142 GB Waalwijk

  • Fig.01 WAA 34093 Schoenfabriek Van Haren (ingekort).jpg
  • Fig.02 WAA 71559 Leerhandel Van Haren - Markt (1924).jpg
  • FIG03K~1.JPG

Schoenfabriek Van Haren (1906-2015)

Medio 1913 stuurde Johan van Haren (klompenfabrikant in Beneden Leeuwen) zijn zonen op onderzoek uit over de mogelijkheden om op een zo gunstig mogelijke plek schoenen te gaan produceren. Aldus togen zijn drie zonen op een zondag in 1913 op de fiets richting Waalwijk. Aangekomen in Baardwijk rustte men uit in café ’De Stoep’. Aan de waard werd verteld dat zij op zoek waren naar de mogelijkheid om een schoenfabriek te beginnen. De kastelein vertelde dat aan de overkant een schoenfabriek te koop stond. In 1913 kocht de 61-jarige Johan van Haren deze schoenfabriek. De gehele familie ging naar Baardwijk, waar vader en zijn zonen Kees, Ivo en Johan begonnen met het maken van schoenen.

Leerhandel

In 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. Kees en Ivo werden opgeroepen voor de algehele mobilisatie en broer Johan moest zo goed als mogelijk de fabriek – Firma J. van Haren – beheren. Na de oorlog kwamen Kees en Ivo terug in het bedrijf. Echter, voor Ivo was er te weinig emplooi en hij begon in 1920 een eigen lederhandel in Baardwijk. De zaken floreerden van begin af aan en hij genoot als lederhandelaar veel succes. In 1924 verhuisde zijn leerhandel naar een groot pand op de Markt, hoek Stationsstraat te Waalwijk. Op de gevel stond ’Import Ivo van Haren Leder Engros Export’. Medio 1929 stelden Ivo’s broers aan hem voor om terug te komen bij de firma. In oktober 1929 werd vaders bedrijf omgezet in ’Ivo van Haren’s Schoenfabrieken N.V.’. Ten einde aan de grote vraag van het hele assortiment dames-, heren- en kinderschoenen te kunnen voldoen, werd er ook in de fabriek van Jac. Oomens (Ivo’s schoonvader) geproduceerd. In 1931 werd een nieuwe fabriek met kantoor gebouwd. Ontworpen door architectenbureau Van Ree Bossaerts.

Voormalige kantine

De glas in lood ramen, vervaardigd door glazenier Louis de Swart, geven het productieproces weer, van runderen als leverancier van leer tot de verkoop van schoenen als eindproduct. Het hoofdraam drukt ’Welvaart door arbeid’ uit. Dit hoofdraam wordt geflankeerd door twee ramen die als motieven hebben ’Beheersing der machines’ en ’Mens en techniek’. De ramen 2 en 6 geven resp. een beeld van de ’Handel’ en de ’Administratie’, de ramen 1 en 7 van de ’Leerlooierijen’ en de ’Eigen bouwonderneming’. Boven en onder dragen de ramen de wapens van de elf provincies, het hoofdraam wordt bekroond door het wapen van Waalwijk. In 1985 nam ’Deichmann Schuhe’ het familiebedrijf over

Voor ondernemers

Zoek je meer informatie over het bedrijf achter Bezoek De Langstraat? Klik op de button en kom alles te weten over ons wat wij doen.

Lees hier meer over

't Blauwe Schaap - schapen

Voor bezoekers

Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt in De Langstraat en wil je daarover graag persoonlijk advies? Je kunt terecht bij onze Toeristische Informatiepunten.

TIP's

Toeristisch Informatiepunt (TIP) Heusden - medewerkers