Nadat de panden in de Hooisteeg in de jaren 60 van de 20e eeuw onbewoonbaar worden verklaard, neemt schoenmaker Bergmans de volledige oostzijde in gebruik als werkplaats. De huisjes aan de westzijde, waar een soortgelijk rijtje stond, zijn gesloopt.
Als Bergmans met pensioen gaat, wordt besloten de voormalige arbeidershuisjes te restaureren. Na de voltooiing van die restauratie, eind 2002, worden in de pandjes kleinschalige, ambachtelijke bedrijven gevestigd.
Het bouwtype van de arbeiderswoningen in de Hooisteeg is karakteristiek voor Waalwijk. Als laatst overgebleven damwoningcomplex vertegenwoordigt het een uniek aspect van de sociale en economische geschiedenis van de gemeente. De damwoningen vormen sinds 2002 samen een rijksmonument.
De projectie op de geveltjes, waarin de huidige ambachtslieden en kunstenaars figureren, is gemaakt naar het voorbeeld van een foto uit 1905. Voor het blad “Wereldkroniek” poseerden toen de schoenmakers uit de iets verder naar het westen gelegen, maar niet meer bestaande, Goudmijn aan hun werkstoel.