Roemrijk verleden Geschiedenis van Heusden

Heusden is vermaard als zeventiende eeuwse vestingstad. In veel opzichten lijkt Heusden nog (of juister: weer) op de stad zoals de Amsterdamse kaartenmaker Joan Blaeu die weergaf op zijn bekende plattegrond uit 1649. Maar het stadje is veel ouder.

  • Kasteelruine Heusden vesting

Roemrijk verleden

De heer van Heusden was lange tijd een kleine maar zelfstandige landsheer, wiens gebied ingeklemd lag tussen het graafschap Holland, het hertogdom Brabant en het graafschap (later hertogdom) Gelre. Deze machtige buren waren er op uit om stad en land van Heusden aan hun eigen territoria toe te voegen, niet alleen vanwege de strategische ligging op een middeleeuws drielandenpunt, maar zeker ook vanwege de tol die bij Heusden moest worden afgedragen door passerende schippers. Aanvankelijk wist de heer van Heusden de hem omringende vorsten handig tegen elkaar uit te spelen, maar in de eerste helft van de veertiende eeuw raakte hij meer en meer onder invloed van de Brabantse hertog. Daarin kwam plotseling verandering in 1357, toen de Hollandse graaf erin slaagde Heusden en het omliggende gebied in handen te krijgen. Eeuwenlang bleef Heusden een Hollandse stad, totdat deze regio in 1815 onderdeel werd van de provincie Noord-Brabant. 

Voor ondernemers

Zoek je meer informatie over het bedrijf achter Bezoek De Langstraat? Klik op de button en kom alles te weten over ons wat wij doen.

Lees hier meer over

't Blauwe Schaap - schapen

Voor bezoekers

Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt in De Langstraat en wil je daarover graag persoonlijk advies? Je kunt terecht bij onze Toeristische Informatiepunten.

TIP's

Toeristisch Informatiepunt (TIP) Heusden - medewerkers