Pag. 20 Route 03 Boswachterij Dorst.jpg

De Vèèf Èèke - Osterhout

De route is onderdeel van het routeboekje "12 endjes durtrappe".

Deze 12 fietsroutes leiden je door het buitengebied en dorpen in de omgeving van Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Van Waspik tot Dorst, van Tilburg tot Drunen en alles wat er tussen ligt.

Pak je tweewieler, maak plezier en ontspan met elkaar. Je bent tenslotte in dé streek waar een gemoedelijke sfeer, samenzijn en vermaak centraal staan. Veel plezier in De Langstraat: de tuin van Brabant.


AFSTAND 40 KM Download GPX

Deze route, dwars door Rijen, gaat grotendeels door de Brabantse landerijen. Vanaf De Moer, KP38, fiets je over het Bedrijvenpark naar het Wilhelminakanaal, alwaar je Sluis II passeert. Als er schepen passeren is er van alles te zien. Vanaf KP39 zetten we koers naar Rijen.

Tot begin vorige eeuw was de gemeente Gilze en Rijen omgeven door uitgestrekte heidevelden. In de 16e eeuw stonden er vijf eikenbomen dicht bij elkaar, die samen een belangrijk oriëntatiepunt waren voor reizigers in het gebied. Ze stonden bij KP19, waar nu een manege staat. Voorheen was het een café-restaurant, een brouwerij en een herberg.

Gilze en Rijen heeft in het verleden altijd iets met het leger gehad. De heidevelden leenden zich immers uitstekend voor oefeningen. Zo was er een legerkamp van 11.000 ‘Staatse soldaten’ in 1732 en in 1831 lagen er 13.000 militairen om de opstandige Belgen een lesje te leren.

In de 2e Wereldoorlog legden de Duitsers een vliegveld aan. Na de bevrijding in 1944 namen de Britten het over en vandaag de dag kennen we vliegbasis Gilze-Rijen als de grootste helikopterbasis van Nederland met 2 start-/landingsbanen van bijna 2 en 3 km. Er werken ca. 2000 mensen.

Na rotonde, KP19, fietsen we over Vijf Eiken richting Boswachterij Dorst. De vijvers werden lang gebruikt als roei- en zwemvijvers, maar zijn in 2005 aan de natuur teruggegeven. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen. Vanaf KP88 fietsen we door bossen en langs weilanden, tikken we Oosterhout nog even aan, rijden om Dongen heen en zetten koers naar ’s Gravenmoer. Vanaf KP05 fietsen we langs het riviertje De Donge. Het was ooit het meest vervuilde riviertje van Nederland. Dit door lozing van chemicaliën die gebruikt werden door de leerlooierijen. Het leer was nodig voor de Langstraatse schoenindustrie.

Bij KP28 ga je rechtsaf en zie je al snel De Martinuskerk aan je rechterzijde. Het protestantse kerkje (foto) dateert uit de 15e eeuw en is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het is nog in functie. Vervolg de route tussen de weilanden en door Dongensevaart richting ons gezellige De Moer. Je bent er welkom in onze uitspanningen en op onze terrassen. Geniet ervan!