Bereikbaarheid en parkeren

Toegankelijkheid voor personen met een beperking

We zijn ons ervan bewust dat informatie rondom de diverse vormen van toegankelijkheid vaak moeilijk of niet vindbaar is. Wij zijn momenteel druk bezig met dit onderwerp en hopen hier op korte termijn handige informatie te kunnen delen voor personen met een beperking.

Vestingstad Heusden
Heusden Vesting is een middeleeuws, klein stadje waar je nog vele straten van kinderkopjes vindt. Zowel de straten als de panden zijn helaas niet gebouwd met toegankelijkheid in het achterhoofd.
Diverse ondernemers hebben maatregelen getroffen en hebben bijvoorbeeld drempelplaten en een mindervalide toilet beschikbaar. Ook het openbaar toilet aan het bruggetje bij de stadshaven en het toilet in TIP Heusden (Pelsestraat 17) is geschikt voor mindervaliden.

Centrum Waalwijk
Winkelcentrum De Els is goed toegankelijk voor mindervalide bezoekers, gezien de drempelloze toegangsdeuren. Veel andere winkel- en horecapanden in het centrum zijn ook toegankelijk. Tevens zijn er bij de fietsenstalling gratis rolstoelen te leen.

We raden je altijd aan zelf contact op te nemen met de locaties in de regio die je wilt bezoeken, zodat je goed kunt inschatten of je er (met je gezelschap) terecht kunt.

Parkeren

Gemeente Loon op Zand

Loon op Zand & De Moer
Parkeren in Loon op Zand en De Moer kan over het algemeen gewoon langs de weg en in aangegeven parkeervakken. In de meeste gevallen is parkeren gratis. In enkele gevallen dien je gebruik te maken een parkeerschijf (blauwe zone) en op een aantal plekken is parkeren wél betaald (altijd aangegeven met borden).

Kaatsheuvel
Parkeren in het centrum van Kaatsheuvel doe je het beste bij parkeerplaats Jumbo Kaatsheuvel. Dit is een gratis parkeerplaats.

Efteling
Kom je voor de Efteling? Er is volop parkeergelegenheid! Klik hier voor alle parkeerinformatie van de Efteling.

Natuurgebied Huis Ter Heide
Voor een heerlijke wandeling in de natuur, misschien zelfs wel tussen de Schotse Hooglanders door, kun je je auto aan de rand van het natuurgebied parkeren. Dit kan op twee plekken:

 • Huis Ter Heide P1 – Middelstraat 2 (gratis)
 • Huis Ter Heide P2 – Tussenbaan (gratis)

 

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Het grote natuurgebied Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heeft diverse ingangen, natuurpoorten, in Loon op Zand, Kaatsheuvel, Waalwijk en Drunen. Kies de meest geschikte parkeerplaats voor jou:

 • Vanuit Loon op Zand: parkeerplaats bij Landgoed Bosch en Duin (gratis).
 • Vanuit Kaatsheuvel: parkeerplaats van de Plantloonseweg (gratis), parkeerplaats Het Genieten (gratis), parkeerplaats Roestelberg (gratis) en parkeerplaats Waalwijksebaan (gratis).
 • Vanuit Waalwijk: parkeerplaats Galgenwiel (gratis).
 • Vanuit Drunen: parkeerplaats bij Herberg De Drie Linden (gratis).

Bekijk hier het overzicht van natuurpoorten tot De Loonse en Drunense Duinen

 

Gemeente Waalwijk

Waalwijk
Kom je het gezellige centrum van Waalwijk bezoeken? Er is volop parkeergelegenheid rondom de binnenstad:

 • Parkeerplaats Taxandriaweg (betaald parkeren, behalve op koopzondagen)
 • Parkeerplaats De Els (betaald parkeren, behalve op koopzondagen)
 • Parkeerplaats Unnaplein (betaald parkeren, behalve op koopzondagen)

Gratis parkeren in Waalwijk is mogelijk, hiervoor moet je echter wel een stukje lopen naar het centrum.

Sprang-Capelle & Waspik
Parkeren in Sprang-Capelle en Waspik kan meestal langs de weg en natuurlijk in de aangegeven parkeervakken. Parkeren is gratis, tenzij je je in een blauwe zone bevindt (gebruik de parkeerschijf) of wanneer met borden een betaalde zone staat aangegeven.

Schoenenkwartier
Voor een bezoek aan het Schoenenkwartier kun je de auto beste parkeren op de parkeerplaats aan de Taxandriaweg in Waalwijk (betaald parkeren).

 

Gemeente Heusden

Heusden Vesting
Je kunt je auto het beste aan de rand van de vesting parkeren. Er zijn drie grote parkeerterreinen waar vaak voldoende plek is: aan de Vestingstraat (P Heusden Centrum Zuid), de Mastdijk (P Heusden Centrum Oost) en de Tramhaven (P Heusden Centrum West). Parkeren is hier bovendien gratis. Vanaf hier wandel je in 5 à 10 minuutjes naar het centrum. Dit is een leuke wandeling; onderweg krijg je een mooie kijk op de vestingwallen.

De parkeerplaatsen in de vesting zijn voornamelijk bestemd voor bewoners/vergunninghouders. Er mag in de vesting alléén geparkeerd worden in de aangegeven vakken en in enkele straten is het betaald parkeren.

Bussen
Grote bussen (touringcars) kunnen de vesting binnenrijden via de Steenweg en de Oudheusdensestraat. Op het Burchtplein mogen de passagiers uitstappen. De bussen zelf mogen hier niet geparkeerd staan. Parkeren kan maandag t/m vrijdag op P Heusden Centrum Zuid.
Op zaterdag en zondag kunnen bussen de vesting binnenrijden via de N267, (afslag Heesbeen), om vervolgens de passagiers af te zetten op het Burchtplein. De bus dient de vesting te verlaten via de Hrt. J.v.Brabantstraat richting de Steenweg, om vervolgens te parkeren op parkeerplaats P Heusden Centrum West.

Drunen
Parkeren voor een bezoek aan het centrum van Drunen doe je het beste aan Antonpieckplein 1 (gratis) of Aalbersestraat (gratis).

Vlijmen
Parkeren in Vlijmen kan gratis aan het Burgemeester van Houtplein.

Nieuwkuijk & overige dorpen
Kom je een bezoek brengen aan Nieuwkuijk en de kleine, omliggende dropen in Gemeente Heusden? Parkeren is hier meestal gratis en kan langs de weg of in de aangegeven parkeervakken. In een blauwe zone dien je gebruik te maken van de parkeerschijf. Betaalde zones staan aangegeven met borden.

 

Betalen voor parkeren

Sta je op een betaalde parkeerplaats? Betalen gaat als volgt:

Parkeerplaats met slagboom
Je ontvangt bij het binnenrijden direct de uitrijkaart. Voordat je het parkeerterrein verlaat, dien je je parkeertijd te betalen bij de automaat van het parkeerterrein.

Parkeerplaats zonder slagboom
Betalingen dienen vooraf gedaan te worden. Dit kan meestal op twee manieren:

 • Bij de parkeer/betaalzuilen rondom het parkeerterrein (meestal mogelijk met zowel contant geld als kaart).
 • Met de EasyPark app: deze koppel je aan je kenteken en betaalkaart en vervolgens zet je de parkeeractie aan op de juiste locatie. Nét voordat je wegrijdt stop je de parkeeractie weer.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.