Parel van De Langstraat: De Financiën, Loon op Zand

| Vittoria Roitero

Op een druilerige donderdagochtend rijd ik naar mijn afspraak bij Pannenkoekenrestaurant De Financiën in Loon op Zand. Wanneer ik langs de Efteling rijd geeft mijn navigatie aan dat ik er over 4 minuten al ben. Ik wist natuurlijk wel dat het dichtbij de Efteling was, maar zo dichtbij had ik niet verwacht! 
 
Zodra ik de ruime parkeerplaats op rijd heeft Maarten van Son, met wie ik een afspraak heb, me al gespot. Hij houdt een deur voor me open zodat ik snel door de regen naar binnen kan rennen. Ineens sta ik in een grote keuken. “Dit is de artiesteningang” grapt Maarten. 
 
We zoeken een plaatsje in het gezellige restaurant en Maarten vraagt me wat ik allemaal van hem wil weten. Allereerst vraag ik naar de herkomst van de naam ‘De Financiën’. Daar zal ongetwijfeld een logische reden voor zijn? “Jazeker, daar is een hele goede reden voor” legt Maarten uit. “Het restaurant ligt op de verbindingsweg tussen België en Het Witte Kasteel in Loon op Zand. Vooral in de Franse tijd werd op dit soort wegen vaak tol geheven. Soms tot wel 6 keer op een klein stukje. Het kon dan behoorlijk in de papieren lopen. Rond 1900 ontstond er een horecagelegenheid langs de weg, ‘De Finantie’. Een passende naam voor een klein cafeetje langs een tolweg. Later is deze naam iets aangepast.” 
 
Maar een klein cafeetje is het allang niet meer, merk ik op. “Klopt, in 1976 nam mijn vader het pand over en sindsdien is het ontzettend gegroeid” vervolgt Maarten zijn verhaal. “Er kwam al snel vraag naar een feestzaal voor grotere partijen. Drankjes en kleine hapjes bleken al gauw niet meer voldoende, dus er werd een kok aangesteld en speciaal voor de kinderen werd er op deze mooie plek in Loon op Zand een midgetgolfbaan en een grote speeltuin aangelegd. Dit bleek een heel groot succes.” 
 
Maarten is al sinds zijn tienerjaren actief in het bedrijf van zijn vader. Na zijn opleiding heeft hij echter gekozen voor een kantoorbaan elders. “Maar dat was het toch niet voor me, in 2002 besloot ik terug te komen.” Hij nam restaurant De Financiën van zijn vader over en plande in 2018 een grote verbouwing. “We hebben de hoofdingang en het terras van de straatzijde naar de achterzijde verplaatst. Doordat het niet meer direct langs de drukke weg ligt kunnen (groot)ouders met een gerust hart genieten van hun drankje terwijl de kinderen zich in de speeltuin vermaken.” 
 
De Financiën is uitgegroeid tot een kindvriendelijk restaurant, leuk voor drie generaties. Een echt familierestaurant met diverse activiteiten voor jong en oud. Ik kijk even om me heen en zie het helemaal voor me: opa’s en oma’s die tijdens hun oppasdag lekker een kopje koffie komen drinken. Gezinnen met kinderen in diverse leeftijdscategorieën die hier voor elk wat wils aan vertier kunnen vinden; voetbal, midgetgolf, klimmen en klauteren, trampolinespringen, noem maar op. De jongste kinderen spelen in de peuterhoek of luisteren naar een verhaaltje met Fientje, de mascotte. “Fientje de vlinder is ‘aan komen vliegen’ in 2016, toen we 40 jaar bestonden. Ze heeft de taak gekregen om de kinderen in de kidsclub te vermaken en is sindsdien niet meer weg te denken.” 
 
Maarten vertelt me dat hij trots is op zijn gehele team, dat bestaat uit zo’n 80 medewerkers. Het is een heel leuk team, met veel jonge, leergierige mensen. Velen werken er om wat bij te verdienen  naast hun studie. “Ik heb gastvrijheid hoog in het vaandel staan en stimuleer mijn medewerkers om daarin te blijven groeien en ontwikkelen.” vertelt Maarten, die me ondertussen een lijstje met reviews laat zien. “Het belangrijkste is dat onze gasten met positieve herinneringen naar huis gaan.”  
 
Naast mascotte Fientje en de vele enthousiaste medewerkers heeft Maarten ook twee robots in dienst. “Kijk, dit zijn Fr@ [Fred] en Flor@ [Floret]” zegt Maarten terwijl hij me twee bijna identieke robots laat zien. “Ze zijn hier niet ter vervanging, maar ter ondersteuning van het personeel.” Legt Maarten uit. Hij vertelt dat Fr@ pannenkoeken mee naar de tafels kan brengen zodat grotere groepen tegelijkertijd kunnen eten. Flor@ helpt graag mee met het afruimen van de tafels en brengt met gemak enorme hoeveelheden vuile vaat naar de spoelkeuken. “Onze medewerkers hebben hierdoor meer tijd voor een praatje met de gasten” laat Maarten weten. Handig zeg, en ik kan me ook voorstellen dat kinderen die hier komen eten de robots ontzettend leuk vinden. 
 
En dat is niet het enige wat kinderen leuk vinden bij De Financiën. Maarten vertelt me over hun spaarsysteem. Bij iedere kinderpannenkoek krijgt de kleine gast muntjes waarmee direct een klein cadeautje uitgezocht kan worden in het winkeltje. Maar er kan natuurlijk ook doorgespaard worden voor een groter cadeau. “En momenteel hebben we een geweldige Lego-actie met onze eigen Lego-poppetjes” vertelt Maarten enthousiast. Hij laat me een Lego-pannenkoekenrestaurantje zien, compleet met een pannenkoekenbakker, een ober, een fornuis, etc. Ik zie zelfs een minibusje poedersuiker. Bij een Lego-pannenkoek krijg je de eerste periode het eerste deel van de set, en een aantal weken later het andere deel. Per pannenkoek ontvang je ook nog eens een kortingsvoucher voor het restaurant-huisje wat de set uiteindelijk compleet maakt. Hoe tof is dat? 
 
Het is opgehouden met regenen, dus Maarten neemt me nog even mee naar buiten. Vanaf het grote terras - met 325 zitplaatsen - heb je zicht op de enorme speeltuin met gloednieuwe speeltoestellen, een voetbalveld en een midgetgolfbaan. Lekker overzichtelijk wanneer je kleinere kinderen hebt. Ik zie ook een mooie buitenbar die open is bij goed weer. Wat een fijne plek is dit. 
 
Het is me duidelijk dat Maarten een ondernemer pur sang is. Altijd op zoek naar het beste voor zijn gasten en voor zijn personeel. We hadden nog wel even door kunnen babbelen over dit mooie familierestaurant, maar het is alweer tijd om afscheid te nemen. Ongetwijfeld keer ik snel een keer terug. Ik heb thuis namelijk een paar pannenkoekenfans en die Lego-actie vind ik echt te leuk om voorbij te laten gaan! 
 
Als je op zoek bent naar leuke activiteiten met kinderen, ben je bij dit restaurant in Loon op Zand aan het juiste adres. Pannenkoekenrestaurant De Financiën ligt op enkele minuten afstand van de Efteling en De Loonse en Drunense Duinen. Het is de ideale plek om uit eten te gaan na een dagje Efteling of om bij te komen van een fietstocht of wandeling door De Loonse en Drunense Duinen.  
 
Wil je meer weten over dit bourgondische, Brabantse familierestaurant? Klik dan hier. Bezoek onze routepagina wanneer de op zoek bent naar wandel- of fietsroutes in de buurt van Loon op Zand. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.