Pag.16 Dongen_Rivier_foto_'s-Gravenmoer.webp

Donge rivier

De route is onderdeel van het routeboekje "12 endjes durtrappe".

Deze 12 fietsroutes leiden je door het buitengebied en dorpen in de omgeving van Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Van Waspik tot Dorst, van Tilburg tot Drunen en alles wat er tussen ligt.

Pak je tweewieler, maak plezier en ontspan met elkaar. Je bent tenslotte in dé streek waar een gemoedelijke sfeer, samenzijn en vermaak centraal staan. Veel plezier in De Langstraat: de tuin van Brabant.


AFSTAND 39 KM Download GPX

Een gevarieerde route waar je veel natuurschoon en idyllische plaatjes passeert. Waar je typisch Brabantse dorpjes en fraaie plekken tegenkomt. Zo fietsen we via Dongen langs het prachtige dorpje ’s-Gravenmoer om langs het riviertje de Donge richting Raamsdonk te fietsen. Via Waspik gaat de route naar de andere kant van ’s-Gravenmoer om vervolgens via Dongensevaart door een prachtig stukje Brabants landschap naar De Moer te fietsen. 

In Dongen, KP09, fiets je langs de Sint Laurentiuskerk aan de Hoge Ham. Deze kerk van 1921 in expressionistische stijl staat bekend om zijn opvallende koepel, 8 kanten en rode dakpannen. Het interieur is prachtig. Dongen had een belangrijke rol in de schoenindustrie van de Langstraat. De grote leerlooierijen vonden hun klandizie in de hele regio.

Als je vervolgens langs de Donge fietst, KP28, herinnert niets meer aan de stank van tientallen jaren geleden, toen de leerlooierijen hun afvalwater loosden in dit riviertje. Het was zowat de meest vervuilde rivier van Nederland.

De Martinuskerk in ’s Gravenmoer dateert uit de 15e eeuw en is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Je moet dan wel bij KP28 een paar honderd meter rechts het pad volgen en weer terugfietsen.

Vanaf KP12 fiets je over het Halve Zolenpad. Je kunt bij KP13 naar links en Waspik bezoeken. Waspik staat bekend om zijn mooie, monumentale boerderijen, twee bijzondere kerken en woonhuizen met fraaie lijstgevels. De naam “Waspik” komt van “waes”, dat is moerasland en “pik”, dat is een vooruitstekend stuk land.

‘Halve Zolenpad’ komt van ‘Halve Zolenlijn’, de spoorweg uit de late 19e eeuw. Het verbond Lage Zwaluwe via Waalwijk met ‘s-Hertogenbosch en speelde een belangrijke rol in de schoen- en lederindustrie. Er werden o.a. halve zolen voor schoenen vervoerd.