Schoen en leer in De Langstraat

leer mij De Langstraat kennen

Het is geen toeval dat De Langstraat de wieg is van schoenmakers en leerlooiers. De natuur heeft daarbij een handje geholpen. Koeien leverden het leer. De rivieren Donge en Loint zorgden voor zuiver stromend water en de eikenbomen op het schrale land voor eikenschors. Meer was er niet nodig om leer te kunnen looien. De boeren in het gebied zochten tijdens de wintermaanden naar inkomsten om hun gezinnen te onderhouden. Zij waren goedkope arbeidskrachten die schoenen en andere producten maakten van dat leer. Daarmee groeide De Langstraat begin 19e eeuw uit tot hét centrum van de schoen- en leerindustrie. Op veel plekken in De Langstraat kom je pareltjes uit het verleden tegen, zoals villa's van schoenfabrikanten en leerlooierijcomplexen, bijvoorbeeld Van Haren in Waalwijk en HeuvelPark Dongen. Meer weten over leer? Bezoek dan museum De Looierij in Dongen, probeer te ontsnappen uit de escaperoom De Bokken van Dongen, wandel de route Wet Blue in Waalwijk of fiets de 'Fiets- en lederroutes' en het Halvezolenpad. En neem voor vele mooie lederproducten die zijn gemaakt in kleine ateliers in De Langstraat ook eens een kijkje in de winkel Carly Design in vestingstad Heusden. Aan het Raadhuisplein in het centrum van Waalwijk opent het Nieuwe SchoenenMuseum begin 2022 haar deuren.

schoen- en lederhotspots - leren over leer

Blogs over schoen en leder - ontdek het cultureel erfgoed

Informatie over maatregelen corona

In het belang van de volksgezondheid neemt de Nederlandse overheid een reeks maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dit is van invloed op de openstelling en toegankelijkheid van eet- en drinkgelegenheden, theaters, musea, attractieparken, bezienswaardigheden, winkels en verblijfsaccommodaties.

De informatie op bezoekdelangstraat.nl zal hierdoor niet altijd actueel zijn. Neem bij twijfel contact op met de betreffende locatie of organisatie.

Klik hier voor meer informatie over de maatregelen!