11 keer wat te doen in Waalwijk

| Krisja van de Haar

in hartje Waalwijk is veel te doen

Waalwijk, een gezellige stad in het hart van Brabant die bekend staat om schoenen en leer. Maar dat is niet het enige, want in hartje Waalwijk is veel te doen. Van bekende plekken als de Sint Jan de Doper tot minder bekende plekken als Kinderboerderij ’t Erf. Daarom een lijst vol tips zodat iedere Brabander of bezoeker precies weet wat te doen in Waalwijk. Veel plezier!

1. Schoenenkwartier
Oude leerlooierijen, schoenfabrieken, moderne ateliers en kunst. In het schoenenkwartier komt het rijke verleden en de toekomst van leer en schoenen samen. Deze bijzondere plek is erop gericht om je te leren waar schoenen vandaan komen en hoe schoenen op een duurzame manier gemaakt kunnen worden. Het Schoenenkwartier in Waalwijk bestaat uit Maaklabs, het Kenniscentrum en het Museum. In de Maaklabs maak je kennis met het creatieve proces van begin tot eind. Hier ontmoet je de vaklieden van vroeger en de jonge ontwerpers van nu. Ben je benieuwd waar ze deze kennis vandaan hebben? Bezoek dan het Kenniscentrum eens. In het Museum bewonder je uitzonderlijke collecties aan schoenen, materialen en apparaten.

2. ​Sint Jan de Doper
Zeg je Waalwijk dan zeg je Sint Jan de Doper. Met haar negentien koperen koepels en minaretachtige toren trekt het van heinde en ver al je aandacht. Sint Jan de Doper, ook wel bekend als de Sint-Janskerk, is de grootste neo-byzantijnse kerk van Nederland sinds 1925. Binnenin de Rooms-katholieke kerk staan bijzondere verhalen en hoogtepunten op je te wachten. Ambachtelijke bogen en koepels, schitterende glas-in-loodramen en koperen baldakijn. Even heb je het gevoel alsof je terug in de tijd gaat. Dwaal rond met een audiotour of laat je meevoeren door één van de gidsen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd in de Sint-Jan in Waalwijk. Leuk om hier eens naar te kijken als je je afvraagt wat er is te doen in Waalwijk.

3. Winkelen, eten en drinken in centrum Waalwijk
Een levendige stad vol geschiedenis, winkels en restaurants. Dat is wat het centrum van Waalwijk goed omschrijft en daarom mag het zeker niet ontbreken in dit lijstje met wat te doen in Waalwijk. De gezellige stad in het hart van Brabant staat bekend om zijn gemoedelijke sfeer, samen zijn en plezier. Van kleine boetiekjes tot stijlvolle interieurwinkels en van gezellige pleintjes tot hippe bistro’s waar je heerlijk kan lunchen in Waalwijk. Op woensdagmiddag scoor je de lekkerste streekproducten op de weekmarkt. De kraampjes vind je op het Raadhuisplein, de Grotestraat en de Stationsstraat. Plof na het shoppen samen neer op het terras en geniet van een welverdiende lunch.

4. ‘t Bourgondisch Hof
Haal de meeste strikes tijdens een potje bowlen en zing de longen uit je lijf tijdens de karaoke. Wist je dat hier ook kunt glowgolfen? Hierover lees je meer in tip 9. Kortom ’t Bourgondisch Hof is de perfecte plek om herinneringen te maken met het gezin. Ook is ’t Bourgondisch Hof een goede plek voor kinderfeestjes. Maak een keuze uit één van de arrangementen en beleef de leukste avonturen met je vriendjes en vriendinnetjes.

5. Rondleiding met gids
Bewonder de details van de gebouwen tijdens de Architectuurrondleiding of kom langs bezoekwaardige plekken tijdens de Stadswandeling. De ervaren stadsgids vertelt je in geuren en kleuren over het heden en verleden van Waalwijk. Laat je leiden langs steegjes, parken en Brabants erfgoed. Onderweg word je gewezen op interessante feiten en details. Een rondleiding met een gids is de leukste manier om de stad te ontdekken.

6. Stadsbrouwerij Sint Crispijn
Aan de oude gedempte haven in Winterdijk, in een voormalig graanpakhuis, staat Stadsbrouwerij Sint Crispijn. Een brouwerij waar sinds 2013 (h)eerlijke, ambachtelijke en smaakvolle bieren gemaakt worden. Laat je rondleiden door de brouwerij en proef de speciaalbieren van de tap in het gezellige brouwcafé. Alle bieren worden gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Van de overgebleven bierborstel maakt de lokale bakker zijn brood. Super duurzaam dus, maar ook erg lekker!

7. Theater De Leest
In het culturele hart van de regio staat Theater De Leest, hét theater en filmhuis van Waalwijk. Van cabaret tot toneel en van klassieke muziek tot opera. Laat je verrassen door de mooiste voorstellingen in één van de twee theaterzalen. Of zak lekker onderuit op je stoel en geniet van de popcorn tijdens de film. Op dinsdag kan je terecht voor goede arthouse-films en op woensdag- en zondagmiddag voor familiefilms.

8. Spreekwoordenroute
Kom samen in beweging en vergroot jullie taalkennis tijdens de 3,5 kilometer lange Spreekwoordenroute. Dé nieuwste outdoor activiteit in Waalwijk en een echt educatief uitje voor de hele familie! Laat het kleurrijke routeboekje jullie gidsen aan de hand van spreekwoorden en kom langs de mooiste plekken van Waalwijk. Binnenin staan allerlei wetenswaardigheden en leuke doe-opdrachten. Zo leer je het centrum op een hele andere manier kennen tijdens een van de leukste outdoor activiteiten van Waalwijk.

9. Glowgolf
Weet jij in zo weinig mogelijk slagen je tegenstanders te verslaan tijdens een potje glow-in-the-dark minigolf? Of kom je gewoon plezier maken? Bij GlowGolf Waalwijk reis je terug in het verleden van verschillende muziekgenres. Het thema ‘muziek’ is overal in doorgevoerd, van de baan tot op de wanden. Zet je 3D-bril op als je in bent voor wat uitdaging. De omgeving krijgt hierdoor meer diepte waardoor het lastiger wordt om de perfecte hol-in-one te slaan. Des te trotser je mag zijn als het je wel lukt!

10. Kinderboerderij ’t Erf
Een leuke tip op het lijstje wat te doen in Waalwijk is een bezoek aan Kinderboerderij ’t Erf. Knuffelen, schommelen, klimmen en klauteren. Kinderboerderij ’t Erf in is de uitgewezen plek voor plezier met het gezin in Waalwijk. Al sinds 1978 staat de boerderij in Zanddonk in de groene wijk. Grote kans dus dat je er zelf als kind ook bent geweest. Kom kroelen met de schapen en voer de knorrende varkentjes in de wei. De beestenboel is altijd heel blij met jouw bezoek. Hebben jullie alle dieren gezien en geaaid? De kinderen spelen in de speeltuin terwijl jij geniet van een kop koffie op het terras.

11. TIP Waalwijk
Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in Waalwijk? Laat je informeren over de leukste evenementen, mooiste routes en verborgen parels bij het Toeristisch Informatiepunt Waalwijk (TIP). Je vindt het punt in het Schoenenkwartier, een ideaal vertrekpunt voor een dagje uit. Scoor hier je wandel- en routekaarten om Waalwijk echt te ontdekken of ontdek leuke evenementen in de regio.

Tot snel in Waalwijk!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.