Ontdek De Langstraat

tuin van Brabant

Welkom in De Langstraat! De groene vrijetijdsregio, gelegen tussen de attractieve Brabantse steden 's-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Met naast grote toeristische trekkers als vestingstad Heusden, Efteling en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen talrijke unieke parels, die een bezoek meer dan waard zijn. Dé streek waar een gemoedelijke sfeer, samen zijn en vermaak centraal staan. De Langstraat vormt de ideale familietuin, waar families en vrienden bij elkaar komen, plezier maken en ontspannen met elkaar. De tuin als ontmoetingsplek staat symbool voor de regio. Veel plezier in De Langstraat: tuin van Brabant!

onze favoriete tuinen

 • natuurtuin

 • proeftuin

 • speeltuin

 • leertuin

 • watertuin

waar samen zijn centraal staat

 • routetuin

 • slaaptuin

 • feesttuin

 • moestuin

 • cultuurtuin

 • winkeltuin

De geschiedenis van De Langstraat - even terug in de tijd

De Langstraat is de naam die al eeuwenlang wordt gebruikt om het centraal gelegen gebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant aan te duiden. Het is ontstaan uit een dijk die na de St. Elisabethsvloed werd aangelegd, van oost naar west door een moerassig landschap dat zich bevond tussen de Maas en de hoger gelegen zandgronden. Hierlangs vestigden zich boeren en ontstond een lint van nederzettingen. Eeuwenlang, van de 13e tot 17e eeuw, was turfwinning hier de voornaamste bron van inkomsten. Agrariërs ontgonnen het land in lange stroken, gescheiden door sloten of hagen, die loodrecht op de dijk stonden; het zogeheten slagenlandschap. Door de regelmatige overstromingen van de buitenpolders was het gras van extreem stevige kwaliteit en speelde tot de 19e eeuw hooibouw een belangrijke rol in de regio. Met de gouden drie-eenheid (vee, bossen met eiken en stromend water) binnen handbereik, ontstond in De Langstraat in de 18e eeuw een bloeiende schoen- en ledernijverheid. Sinds de achteruitgang van de schoenenproductie was de regio gedwongen om een andere richting in te slaan. In 1933 werd er in het dorp Kaatsheuvel een sportpark aangelegd. Dit was de basis voor de Efteling, dat is uitgegroeid tot het grootste pretpark van de Benelux. Mede door de groei van de Efteling is De Langstraat nu sterk gericht op leisure. 

schoenen, leer en nog veel meer

De Langstraat is een plek van oude ambachten. Op veel plekken kom je het rijke verleden nog tegen. Oude leerlooierijen en schoenfabrieken gaan hand in hand met moderne ateliers en kunst. En dankzij mooie wandel- en fietsroutes ontdek je de bezienswaardigheden eenvoudig. 

Leer mij De Langstraat kennen

samen actief de natuur in

Uitgestrekte duinen, landgoederen, naaldbossen, moerassen, Schotse Hooglanders en het stroomgebied van de Bergsche Maas; allemaal ingrediënten die De Langstraat tot een heerlijk gebied maken. Met een uitgebreid aanbod voor fietsers, wandelaars mountainbikers, ruiters, menners, watersporters en andere outdoorfanaten. 

Leg jouw favoriete route af

Informatie over maatregelen corona

In het belang van de volksgezondheid neemt de Nederlandse overheid een reeks maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dit is van invloed op de openstelling en toegankelijkheid van eet- en drinkgelegenheden, theaters, musea, attractieparken, bezienswaardigheden, winkels en verblijfsaccommodaties.

De informatie op bezoekdelangstraat.nl zal hierdoor niet altijd actueel zijn. Neem bij twijfel contact op met de betreffende locatie of organisatie.

Klik hier voor meer informatie over de maatregelen!