Ontdek De Langstraat

tuin van Brabant

Welkom in De Langstraat, de groene vrijetijdsregio van Brabant! Dé streek waar een gemoedelijke sfeer, samen zijn en vermaak centraal staan. Met naast grote toeristische trekkers als vestingstad Heusden, Efteling, Schoenenkwartier en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, talrijke unieke parels in de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Heusden die een bezoek meer dan waard zijn. De Langstraat vormt de ideale familietuin, waar families en vrienden bij elkaar komen, plezier maken en ontspannen met elkaar. Veel plezier in De Langstraat: tuin van Brabant!

van natuurtuin tot watertuin

en van routetuin tot winkeltuin

de mooiste routes

Uitgestrekte duinen, landgoederen, naaldbossen, moerassen, Schotse Hooglanders en het stroomgebied van de Bergsche Maas; allemaal ingrediënten die De Langstraat tot een heerlijk gebied maken. Met een uitgebreid aanbod voor fietsers, wandelaars mountainbikers, ruiters, menners, watersporters en andere outdoorfanaten. 

Leg jouw favoriete route af

Gezellig samen zijn - in de tuin van Brabant

schoenen, leer en nog veel meer

De Langstraat is een plek van oude ambachten. Op veel plekken kom je het rijke verleden nog tegen. Oude leerlooierijen en schoenfabrieken gaan hand in hand met moderne ateliers en kunst. En dankzij mooie wandel- en fietsroutes ontdek je de bezienswaardigheden eenvoudig. 

Leer mij De Langstraat kennen

lees ons inspiratiemagazine

Met een toeristisch inspiratiemagazine presenteren we al het moois dat De Langstraat te bieden heeft. Haal het magazine gratis bij onze Toeristische Informatiepunten of lees in de online versie. 

Lees het magazine online

De geschiedenis van De Langstraat - even terug in de tijd

De Langstraat is de naam die al eeuwenlang wordt gebruikt om het centraal gelegen gebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant aan te duiden. Het is ontstaan uit een dijk die na de St. Elisabethsvloed werd aangelegd, van oost naar west door een moerassig landschap dat zich bevond tussen de Maas en de hoger gelegen zandgronden. Hierlangs vestigden zich boeren en ontstond een lint van nederzettingen. Eeuwenlang, van de 13e tot 17e eeuw, was turfwinning hier de voornaamste bron van inkomsten. Agrariërs ontgonnen het land in lange stroken, gescheiden door sloten of hagen, die loodrecht op de dijk stonden; het zogeheten slagenlandschap. Door de regelmatige overstromingen van de buitenpolders was het gras van extreem stevige kwaliteit en speelde tot de 19e eeuw hooibouw een belangrijke rol in de regio. Met de gouden drie-eenheid (vee, bossen met eiken en stromend water) binnen handbereik, ontstond in De Langstraat in de 18e eeuw een bloeiende schoen- en ledernijverheid. Sinds de achteruitgang van de schoenenproductie was de regio gedwongen om een andere richting in te slaan. In 1933 werd er in het dorp Kaatsheuvel een sportpark aangelegd. Dit was de basis voor de Efteling, dat is uitgegroeid tot het grootste pretpark van de Benelux. Mede door de groei van de Efteling is De Langstraat nu sterk gericht op leisure. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.