Wandelen in historisch Plantloon

| Samantha Pellis

een goed bewaard geheim

Welkom in het Landgoed Plantloon, misschien wel het best bewaarde geheim van de gemeente Loon op Zand. Dit natuurlijke cultuurlandschap ligt ten noorden van De Loonse en Drunense Duinen. Historie is hier een belangrijk onderdeel van de natuur.

Heemkundekring De Ketsheuvel heeft samen met Natuurmonumenten een bijzondere wandelroute van circa 5 kilometer uitgezet die je langs bijzondere plekken leidt. Deze wandelknooppuntenroute kun je eenvoudig combineren met een bezoek aan De Loonse en Drunense Duinen.Landgoed Plantloon is een plek waar cultuurhistorie en natuur hand in hand gaan. Het landgoed bestaat uit een afwisselend landschap met cultuurhistorische patronen en elementen uit verschillende tijdlagen.

De wandelroute start bij de historische grens tussen Waalwijk en Loon op Zand, het Galgenwiel. Dit klinkt luguber, en deze plaats was dat vroeger ook. Hier stond ooit een galg waar misdadigers werden terechtgesteld. Aan deze galg is een bijzonder verhaal verbonden dat je kunt lezen op de informatiepanelen die er staan. 

Via een vlonderbrug wandelen we Landgoed Plantloon in. Het valt direct op dat dit niet zomaar een bosgebied is. De wandelpaden zijn lang en uitgestrekt en de lanen worden geflankeerd door statige loofbomen die op keurige afstand van elkaar staan. Ook een overblijfsel uit het bijzondere verleden. Het landschap is ooit aangelegd als productielandgoed rondom hoeve Plantloon. Houtproductie werd een belangrijke bron van inkomsten. Zo heeft het landgoed zoals we dat nu kennen, in de 19e en 20e eeuw haar vorm gekregen. 

Weilanden en stukken bos wisselen elkaar af als we verder lopen richting de Achterste Hoeve. Hier staan nog enkele oude boerderijen. Ook nu nog bewonen boeren het landgoed en wordt er kleinschalig en ecologisch geboerd. In het landschap loop je over verhoogde weggetjes en kleine dijken. Deze dienden als ‘droge voeten pad’, in de tijd dat de overstromingen van de Maas nog veel voorkwamen. 

We wandelen verder richting de oude turfvaart. Zo op het eerste gezicht lijkt het een brede, ondiepe sloot. De turfvaart werd eind veertiende eeuw in opdracht van de heer van Venloon (het latere Loon op Zand) gegraven om turf te vervoeren richting ’s-Hertogenbosch, Holland en Gelderland. De vaart is nu alleen nog zichtbaar in Plantloon maar liep ooit van ’s Gravenmoer tot ‘s-Hertogenbosch. Een stukje verder kun je, verscholen tussen het groen, Villa Plantloon zien liggen.

Je kunt ook zomaar een zes meter hoge berg tegenkomen. De oude schietbaan en ook de kogelvanger van de Waalwijksche Burgerwacht zijn onlangs in ere hersteld. Op precies honderd meter van de kogelvanger ligt nog een zeshoekige steen. Het officiële honderdmeterpunt van de schietbaan misschien? 

Heemkundekring De Ketsheuvel stelde een routeboekje samen met bijzondere verhalen over het verleden. Dit boekje is te bestellen via de website van De Ketsheuvel. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.