Zuiderwaterlinie en De Langstraat

| Bezoek De Langstraat

De Zuiderwaterlinie vormt een unieke reeks aan historische vestingsteden en omliggende gebieden die verbonden zijn door het authentieke verhaal van het verdedigen van Nederland op het water. Ook regio De Langstraat ligt met bepaalde gebieden aan deze unieke linie, die jij kunt bezoeken tijdens je verblijf in De Langstraat. Als de oudste, langste en meest ingezette waterlinie van Nederland met gebieden in de gemeenten Heusden en Waalwijk, biedt het een rijke historische ervaring en ongeëvenaarde culturele belevenis voor iedereen die De Langstraat bezoekt.

De geschiedenis

Onze voorouders gebruikten water als een belangrijk instrument in hun verdediging van Nederland tijdens de vele oorlogen. Om hun thuisland te beschermen, creëerden zij een indrukwekkend netwerk van waterlinies om vijandelijke troepen af te weren. Bij naderend gevaar, zoals in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, of tijdens conflicten tegen Lodewijk XIV, werd het land strategisch onder water gezet. Een tactiek die tegenwoordig bekendstaat als inundatie. Dit vond met name plaats in de late 17e eeuw, toen vestingbouwer Menno van Coehoorn in de spotlights kwam. Deze briljante bouwer stond achter het indrukwekkende systeem van de aaneengebouwde waterlinies, die verrijkt en versterkt zijn met diverse fortificaties en schansen. Dit markeerde de geboorte van de Zuiderfrontier, nu ook wel bekend als de Zuiderwaterlinie.

  • Baardwijkseoverlaat Waalwijk
  • Vestingwallen Heusden

Heusden

Heusden Vesting is een waar historisch pareltje. Deze vestingstad ontwikkelde zich rondom een van de oudste waterburchten in Noordwest-Europa en was daarnaast een van de eerste steden in Nederland die een stadsmuur had aangelegd. Dankzij zorgvuldige restauraties en nauwkeurig onderhoud is een groot deel van het historische Heusden prachtig behouden gebleven. Met deze restauraties won Heusden zelfs de prestigieuze ‘Europa Nostra’ restauratieprijs in 1978!

De eerste stenen van de historische stadsmuur van Heusden werden geplaatst in de 14e eeuw. Dat markeerde het ontstaan van de vesting zoals we die vandaag de dag kennen. Gebouwd in 1592 en gevestigd in Heusden ligt ook het Gouverneurshuis. Dit prachtige gebouw was destijds gebouwd voor de gouverneur, en wordt nu gebruikt als een museum waar je onder andere de geschiedenis van Heusden en Altena kunt ontdekken. Bij het Gouverneurshuis vind je ook de Zuiderwaterlinie bakfiets. In deze fiets, bij de ingang van het Gouverneurshuis, vind je allerlei informatie waarmee je op een leuke manier vol cultuur en geschiedenis de Zuiderwaterlinie in Heusden kunt ontdekken. Denk aan fietsroutes, speurtochten, folders en meer.

Waalwijk

De stad met een rijke historie in de schoen- en lederindustrie, die je onder andere tot leven ziet komen in het bekende Schoenenkwartier. Dankzij de mooiste wandel- en fietsroutes langs de prachtige natuurgebieden, is een middagje wandelen of fietsen door Waalwijk zeker de moeite waard. Waalwijk maakt deel uit van de stelling Breda-Geertruidenberg. Deze stelling was destijds een belangrijk deel van de militaire defensie van de vestingsteden. Rond 1765 was in Waalwijk de Baardwijkse Overlaat aangelegd; een gebied met diverse sluizen en inundatievlakken, een van de vele stukjes geschiedenis in deze omgeving die je kunt bezoeken te voet of op de fiets.

Zo vind je in de buurt ook een zeer opvallend punt waar een overgang van zand naar klei goed te zien is, het prachtige natuurgebied de Westelijke Langstraat. Ook wel bekend als 'de Naad van Brabant'. Dit unieke gebied tussen Waalwijk en Waspik biedt een schat aan bijzondere flora en fauna en is van onschatbare historische waarde als cultuurlandschap.

  • Zuiderwaterlinie logo
  • Eendenkooi Den Dulver Waalwijk

Geertruidenberg

Grenzend aan De Langstraat ontdek je vestingstad Geertruidenberg, die in 1213 stadsrechten kreeg van het Graafschap Holland. De vestingwerken dateren uit het begin van de Tachtigjarige Oorlog, toen Willem van Oranje de stad veroverde en nieuwe wallen en bastions liet bouwen. In de daaropvolgende eeuwen werden de vestingwerken verder versterkt, vooral tijdens de 16e, 17e en 18e eeuw, wederom onder leiding van vestingbouwer Menno van Coehoorn als belangrijk deel van de stelling Breda-Geertruidenberg. Deze stad werd ook wel de 'Sleutel van Holland' genoemd, en speelde een cruciale rol in de Zuiderwaterlinie om de Fransen buiten te houden tijdens de oorlog tegen Lodewijk XIV. Tijdens de eenwording van het Verenigd Koninkrijk in 1813 werd de stad officieel onderdeel van Noord-Brabant onder Lodewijk Napoleon.

Geertruidenberg staat bekend als een oase van rust in Noord-Brabant. Je kunt hier heerlijk genieten van het prachtige uitzicht aan de Geertruidskerk, vanaf de gezellige terrasjes op de historische markt. Voor degenen die iets actiever willen zijn, zijn er ook hier mooie fiets- en wandelroutes langs de natuur en boerderijen te vinden voor je bezoek aan Geertruidenberg.

Ontdek de linie al wandelend of fietsend

Leg diverse routes af en ontdek zowel regio De Langstraat als het gebied van de Zuiderwaterlinie. Hieronder vind je een aantal routes die je wandelend of fietsend kunt afleggen.

Wil je graag meer informatie over de linie of ben je op zoek naar meer tochten langs de linie? Bezoek dan de website van de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterlinie.nl

Beleef de Zuiderwaterlinie in De Langstraat

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.