Hugo de Grootstraat spreekwoordenroute

contact

Hugo de Grootstraat 1
5141 JV Waalwijk
Plan je route

vanaf jouw locatie

Groot zijn met iemand
Als je zegt dat je ‘groot bent met iemand’ dan bedoel je dat je heel goed bevriend met diegene bent of diegene heel leuk vindt.
Interessant: In 1943 werd deze straat naar Hugo de Groot vernoemd. Heb je op school al geleerd over hem? Hugo de…

Groot zijn met iemand
Als je zegt dat je ‘groot bent met iemand’ dan bedoel je dat je heel goed bevriend met diegene bent of diegene heel leuk vindt.
Interessant: In 1943 werd deze straat naar Hugo de Groot vernoemd. Heb je op school al geleerd over hem? Hugo de Groot was een slimme man die ongeveer 400 jaar geleden leefde. Hij legde de basis voor het internationale rechtssysteem dat we nu nog steeds gebruiken. Hugo geloofde dat iedereen mag denken wat hij wil en recht heeft op gelijke behandeling. Prins Maurits was het niet met hem eens en zette Hugo gevangen in een kasteel: Slot Loevestein. Wist je dat Hugo zich in een boekenkist verstopte en zo kon ontsnappen uit het kasteel? Daarna verkleedde hij zich als metselaar en vluchtte. Het verhaal gaat dat Hugo onder andere in Waalwijk belandde. Hij kwam met de veerboot vanuit Drongelen en bleef waarschijnlijk maar een paar uur. Hij koos Waalwijk om een paar redenen: in die tijden waren de gebieden Holland en Brabant met elkaar in conflict. Hugo moest zo snel mogelijk naar Brabants grondgebied. Waalwijk lag net over de grens én er woonden geloofsgenoten die hem graag wilden helpen. Zij gaven hem een paard en wagen om verder te vluchten naar België.
Tips: loop een rondje om de kerk en zoek een bijzondere paal. Hij geeft de vroegere grens aan tussen Graafschap Holland en Hertogdom Brabant. Hier was dus een tweelandenpunt! 

hier ga je heen

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

In De Langstraat is van alles te zien en te beleven. Lees hierover in ons inspiratiemagazine.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij tal van gastvrijheidslocaties in de regio en onze TIP's.

Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.