De Langstraat is een streek van oude ambachten en iconen als De Loonse en Drunense Duinen, Efteling, vestingstad Heusden, Schoenenkwartier en vestingstad Geertruidenberg. Je vindt er volop wandel- en fietsroutes in de mooie natuur. Of je nu tot rust wil komen, je energie kwijt wil of je wil onderdompelen in geschiedenis en cultuur: het kan allemaal.
De Langstraat is de naam die al eeuwenlang wordt gebruikt om het centraal gelegen gebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant aan te duiden. Het is ontstaan uit een dijk die na de St. Elisabethsvloed werd aangelegd, van oost naar west door een moerassig landschap dat zich bevond tussen de Maas en de hoger gelegen zandgronden. Hierlangs vestigden zich boeren en ontstond een lint van nederzettingen.
Eeuwenlang, van de 13e tot 17e eeuw, was turfwinning hier de voornaamste bron van inkomsten. Agrariërs ontgonnen het land in lange stroken, gescheiden door sloten of hagen, die loodrecht op de dijk stonden; het zogeheten slagenlandschap. Door de regelmatige overstromingen van de buitenpolders was het gras van extreem stevige kwaliteit en speelde tot de 19e eeuw hooibouw een belangrijke rol in de regio. Met de gouden drie-eenheid (vee, bossen met eiken en stromend water) binnen handbereik, ontstond in De Langstraat in de 18e eeuw een bloeiende schoen- en ledernijverheid.
Sinds de achteruitgang van de schoenenproductie was de regio gedwongen om een andere richting in te slaan. In 1933 werd er in het dorp Kaatsheuvel een sportpark aangelegd. Dit was de basis voor de Efteling, dat is uitgegroeid tot het grootste pretpark van de Benelux. Mede door de groei van de Efteling is De Langstraat nu sterk gericht op toerisme en recreatie en is er enorm veel te doen en te ontdekken.
Ontdek het verleden
-
Schoenen en leder
Het is geen toeval dat De Langstraat de wieg is van schoenmakers en leerlooiers. Koeien leverderen het leer. De rivieren Donge en Loint zorgden voor zuiver stromend water en de eikenbomen op het schrale land voor eikenschors. Meer weten over leer? Bezoek dan het Schoenenkwartier, wandel de route Wet Blue of fiets Leerroute Waalwijk
-
Het Witte Kasteel
In Loon op Zand waan je je als kasteelheer- of dame over de historische buitenplaats rondom Het Witte Kasteel, dat in 1777 is gebouwd op de resten van een ouder kasteel van de Heren van Loon op Zand. Het Rijksmonument heeft oude verdedigingswallen, een kruiden-, bloemen- en moestuin en een boomgaard. Op zondag zijn er rondleidingen (a.u.b. reserveren). Je kunt er ook overnachten!
-
Grenspalen
Deze grens tussen Holland en Brabant van rond 1795 loopt van Willemstad naar Engelen en doorsnijdt in de oostelijke Langstraat de gemeenten Dongen, Waalwijk, Heusden en ’s-Hertogenbosch. Tegenwoordig staan er eikenhouten palen die de lijn markeren. De grenspalen zijn van eikenhout, waarin door houtsnijwerk aan de ene zijde het wapen van Brabant en aan de andere zijde het wapen van Holland is aangebracht.
-
Heemtuin De Meulenwerf
Welke planten werden gebruikt door de geneesheer, de kloosterlieden, de kruidenier en de kleermaker? Vertrouw op je zintuigen. Wat ruik je? Wat hoor je? Wat voel je? Geef je ogen de kost en kom op deze manier meer te weten over de eigenschappen van planten. En dat doe je precies op de plek waar vroeger de stadsboerderij en de moestuinen in vestingstad Heusden lagen. Heemtuin De Meulenwerf, onder de wal, vlakbij de rivier de Maas.
-
Bezoekerscentrum Heusden (TIP)
Heusden is vermaard als zeventiende-eeuwse vestingstad. In veel opzichten lijkt Heusden nog (of juister: weer) op de stad zoals de Amsterdamse kaartenmaker Joan Blaeu die weergaf op zijn bekende plattegrond uit 1649. Vanaf 1968 is Heusden prachtig gerestaureerd. Hiervoor ontving het stadje de hoogte Europese onderscheiding op dit gebied, de restauratieprijs 'Europa Nostra'.
Het voormalige stadhuis van Heusden is nu in gebruik als Bezoekerscentrum. Hier worden wisselende exposities ingericht. De maar liefst 35 m2 grote maquette van de vestingstad vormt een vast onderdeel van de collectie. Met interactieve zuilen zoek je meer informatie over de markante plekken in de vesting. Ook wordt er een film getoond over de geschiedenis van Heusden. Toeristisch Informatiepunt Heusden is gevestigd in het bezoekerscentrum.
-
Stelling van Heusden
Toen Heusden Vesting eind zestiende eeuw een frontiervesting werd van de Republiek der Nederlanden, ging de Elshoutse Zeedijk deel uitmaken van de Stelling van Heusden. Door het onder water laten lopen van de omgeving van Heusden zorgde de sluizen aan de Zeedijk voor verdediging tegen de vijand in oorlogstijden. Rondom Heusden ligt een stelstel van dergelijke prachtig gerestaureerde sluizen en forten, zoals Fort Hedikhuizen.
-
De Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van Bergen op Zoom tot Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden (waaronder Heusden en Geertruidenberg) en hun ommeland (waaronder Waalwijk), verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis.
-
Het Gouvervneurshuis
Het uit 1592 daterende Gouverneurshuis is één van de fraaiste panden in de vesting. Het was ooit de pastorie van de N.H. Kerk en werd later de ambtswoning van de gouverneur. Nu is het Gouverneurshuis dé plaats die de geschiedenis van Heusden en omstreken tot leven laat komen met de eigen vaste collectie en verrassende wisselexposities. In het museumcafé of de ommuurde Gouverneurstuin geniet je van een goed glas wijn.
Laat je rondleiden
Meer te weten komen over heden en verleden van de mooiste bezienswaardigheden in het centrum van Waalwijk? Of je laten leiden langs steegjes, pleintjes, haven, prachtige vestingwerken en vele monumentale panden die vestingsteden Heusden en Geertruidenberg rijk zijn. Boek dan een wandeling onder leiding van een ervaren gids!

Meer over de geschiedenis van De Langstraat
-
Beleef de oudste en langste waterlinie
11 april 2024
De Zuiderwaterlinie vormt een unieke reeks aan historische vestingsteden en omliggende gebieden die verbonden zijn door het authentieke verhaal van het verdedigen van Nederland op het water. Ook regio De Langstraat ligt met bepaalde gebieden aan deze unieke linie, die jij kunt bezoeken tijdens je verblijf in De Langstraat. Als de oudste, langste en meest ingezette waterlinie van Nederland met gebieden in de gemeenten Heusden en Waalwijk, biedt het een rijke historische ervaring en ongeëvenaarde culturele belevenis voor iedereen die De Langstraat bezoekt.
-
Routetuin van brabant
25 oktober 2021
Dat het Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen een rijk verleden heeft, is voor de meeste mensen geen verrassing. Al honderd jaar geniet het natuurgebied de bescherming van Natuurmonumenten. In die honderd jaar is er veel gebeurd.
-
Routetuin van brabant
14 september 2021
Heb je wel eens over een voormalige spoorlijn gewandeld? Dat kan in de Brabantse regio De Langstraat. Op het talud tussen Raamsdonk en ’s Hertogenbosch ligt het kilometerslange Halve Zolenpad. Tussen Vlijmen en 's-Hertogenbosch gaat het oude tracé door natuurgebied De Moerputten. Via een spoorbrug van honderden meters lang en een houten vlonderpad word je door het laagveenmoeras geleid. Een spectaculaire manier om het gebied te beleven.
-
Terug in het verleden langs de Zuiderwaterlinie
17 juni 2021
Met de vele verblijfsaccommodaties is Wandelgemeente van het jaar 2021 Loon op Zand uitermate geschikt als uitvalsbasis voor mooie wandelingen in de omgeving. Een aanrader voor wandelliefhebbers door het Brabantse land is het Zuiderwaterlinie Wandelpad.
-
Leertuin van Brabant
20 april 2020
De Langstraat is de naam die al eeuwenlang wordt gebruikt om een centraal gelegen gebied in Noord-Brabant aan te duiden. Turf- en hooiwinning en schoen- en ledernijverheid stonden centraal. Tegenwoordig is de streek bekend als dé leisure regio van Brabant.
-
Geschiedenis van Heusden
19 april 2020
Heusden is vermaard als zeventiende eeuwse vestingstad. In veel opzichten lijkt Heusden nog (of juister: weer) op de stad zoals de Amsterdamse kaartenmaker Joan Blaeu die weergaf op zijn bekende plattegrond uit 1649. Maar het stadje is veel ouder.
-
Europese onderscheiding
17 april 2020
De verpaupering die in de negentiende eeuw optrad, had van Heusden een vervallen monumentenstadje gemaakt. Zeker na de verwoestingen van 1944 was de stad zwaar gehavend. Het gemeentebestuur stond voor de taak om de stad te herstellen en te laten groeien.